Η σερβική κατασκευαστική εταιρεία Karin Komerc MD έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την πράσινη ανάπτυξη επενδύοντας σε νέο εξοπλισμό υψηλής απόδοσης. Οι επιτευχθείσες περικοπές στην κατανάλωση ενέργειας και νερού, οι μειωμένες εκπομπές CO2, καθώς και η οικονομική εξοικονόμηση, καταδεικνύουν τις μεγάλες δυνατότητες του κατασκευαστικού κλάδου να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και να αναλάβει ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Karin Komerc MD με έδρα το Novi Sad αγόρασε πρόσφατα υπερσύγχρονο εξοπλισμό υψηλής απόδοσης για διαχωρισμό αμμοχάλικου και άμμου, μια επένδυση 289.700 ευρώ που χρηματοδοτήθηκε μέσω της GEFF Serbia Leasing, τμήμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) για τα Παγκόσμιο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση της πράσινης οικονομίας (GEFF). Η χρηματοδότηση εκταμιεύτηκε από την UniCredit Leasing Serbia, ένα συνεργαζόμενο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της GEFF Serbia Leasing.

Η επένδυση θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 16,8 τόνους ετησίως

Η νέα μηχανή Binder + Co της Karin Komerc MD για διαχωρισμό αμμοχάλικου και άμμου θα επιτρέψει στην εταιρεία να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 22,5% ή 100,6 MWh ετησίως, να μειώσει τη χρήση νερού κατά 34% ή 190,809 κυβικά μέτρα το χρόνο και να αποφύγει την εκπομπή περίπου 16,8 μετρικών τόνων CO2 ετησίως. Ταυτόχρονα, η επένδυση θα εξοικονομήσει στην εταιρεία πάνω από 33.000 ευρώ ετησίως σε μειωμένο κόστος καυσίμου και συντήρησης.

Η νέα μηχανή διαχωρισμού βασίζεται στη λεγόμενη τεχνολογία DiviTec και η Karin Komerc MD είναι η πρώτη εταιρεία στη Σερβία που την παρουσίασε. Αυτή η τεχνολογία σημαίνει ότι το μηχάνημα είναι ελαφρύτερο σε βάρος καθώς και πιο αποτελεσματικό στη διαδικασία διαχωρισμού. Το ποσοστό απόδοσης του νέου μηχανήματος είναι 95%, σε σύγκριση με το προηγούμενο 85%.

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε στο προάστιο Novi Sad Veternik το 2005 και απασχολεί περίπου 500 άτομα, δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς των κατασκευαστικών επιχειρήσεων: κυρίως οδικών κατασκευών, υδραυλικών κατασκευών και κατασκευών κτιρίων, ενώ ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της επιχείρησής της είναι η παραγωγή και πώληση σκυροδέματος και η εξαγωγή και ο διαχωρισμός αμμοχάλικου και άμμου.
Η Karin Komerc MD χρησιμοποίησε πρόσφατα τα δικά της κεφάλαια για να αντικαταστήσει τα παλαιότερα οχήματα της γενιάς με νέα, πιο μοντέρνα οχήματα με κινητήρες Euro 6, τα οποία μειώνουν τις εκπομπές επιβλαβών εκπομπών καυσαέρια.

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη στο: грчки енглески