ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Στροφή των Ελλήνων Επιχειρηματιών για επενδύσεις

στη Σερβική αγορά το τελευταίο εξάμηνο

Την αγορά της Σερβίας φαίνεται ότι ιχνηλατούν, για εμπορικά ή επενδυτικά ανοίγματα, οι ελληνικές επιχειρήσεις, αφού μέσα σε λίγους μήνες -από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα- περισσότεροι από 400 επιχειρηματίες ήρθαν σε επαφή με το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ζητώντας πληροφορίες κι επαφές για την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών στη χώρα.

Το έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για τη σερβική αγορά, το οποίο είναι πιο έκδηλο σε τομείς όπως οι κατασκευές, τα τρόφιμα, η ενέργεια και οι υπηρεσίες συμβούλων, μετέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κώστας Γεωργάκος, με την ευκαιρία του πρώτου επενδυτικού φόρουμ „Belgrade Investment Days„, που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι.

Στο φόρουμ, που άνοιξε με χαιρετισμό του Σέρβου πρωθυπουργού, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συμμετέχουν περισσότεροι από 300 επενδυτές από όλον τον κόσμο, ενώ παρουσιάζονται 60 επενδυτικά έργα, αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη σερβική αγορά από διάφορες περιοχές του πλανήτη, από την Κίνα και την Ιαπωνία μέχρι τα αραβικά κράτη και από τις ΗΠΑ μέχρι τη Γερμανία και τη Γαλλία. Από ελληνικής πλευράς, στο φόρουμ συμμετέχουν οι εκπρόσωποι 12 επιχειρήσεων, οι οποίοι από το πρωί πραγματοποιούν συνεχείς επαφές, σύμφωνα πάντα με τον κ.Γεωργάκο.

Κατά τον ίδιο, η δυναμική του ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται τόσο από τη Σερβία όσο και από την Ελλάδα για αμοιβαίες επενδύσεις, έχει „προκαλέσει“ τρεις σημαντικές εκδηλώσεις. Μέσα στον Οκτώβριο πρόκειται να επισκεφτεί τη Βόρεια Ελλάδα ομάδα 40 Σέρβων επιχειρηματιών, που αναζητούν συνεργασίες, ενώ τον Νοέμβριο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2016 αντίστοιχα αναμένεται να πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις εξοικείωσης επενδυτών με τίτλο „Γνωρίζοντας επιχειρηματικά τη Σερβία“ και „Γνωρίζοντας επιχειρηματικά την Ελλάδα“.

Τα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας προσβλέπουν σε τριπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας-Σερβίας, καθώς στόχος είναι το διμερές εμπόριο να φτάσει στο 1 δισ. ευρώ ετησίως, έναντι περίπου 360 εκατ. ευρώ σήμερα, είχε επισημανθεί πρόσφατα, με την ευκαιρία των εγκαινίων του πρώτου γραφείου του Ελληνοσερβικού επιμελητηρίου Ελλάδας στη Σερβία και συγκεκριμένα στην πόλη Λέσκοβατς.

Άλλωστε, ο Σέρβος γενικός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Σίνισα Πάβιτς, έχει απευθύνει πρόσκληση προς τους Έλληνες επιχειρηματίες, να σπεύσουν να „γνωρίσουν“ το ανενεργό σήμερα βιομηχανικό δυναμικό, που κληροδότησε στη Σερβία η περίοδος της πρώην Γιουγκοσλαβίας σε τομείς όπως η κλωστοϋφαντουργία, ο ηλεκτρισμός, η μεταλλουργία.

Η ιδιωτικοποίηση και αναδιάρθρωση δημόσιων επιχειρήσεων στην κορυφή των προτεραιοτήτων της σερβικής κυβέρνησης

Κατά τον χαιρετισμό του στο σημερινό φόρουμ στη Σερβία, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επεσήμανε ότι ανοίγοντας τα πρώτα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, η χώρα θα διασφαλίσει συνθήκες πλήρους οικονομικής και νομικής βεβαιότητας και θα βελτιώσει περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον. Η Σερβία, συνέχισε, „θα διατηρήσει επίσης πλήρη εσωτερική σταθερότητα, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στην περιφερειακή σταθερότητα κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την έλευση επενδυτών“.

„Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κατορθώσαμε να σταθεροποιήσουμε τη χώρα και τα δημόσια οικονομικά και να ξεκινήσουμε σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις“ σημείωσε ο κ.Βούτσιτς και πρόσθεσε ότι τα δύο πιο σημαντικά ζητούμενα αυτή τη στιγμή είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης και αναδιάρθρωσης των δημόσιων επιχειρήσεων της χώρας.

Συμπλήρωσε δε, ότι σκληρές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με τους Σερβικούς Σιδηροδρόμους, τη σερβικήΔΕΗ“ (EPS), την ενεργειακή Srbijagas κι όλες τις άλλες δημόσιες εταιρείες που εισέπρατταν κρατικές επιχορηγήσεις στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να αποδώσουν τα αναμενόμενα έσοδα.

Το τρίτο σημαντικό εγχείρημα, η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε πρόσφατα, είναι η βελτίωση του συστήματος διακυβέρνησης, ιδίως στο πεδίο της κρατικής διοίκησης, κατέληξε ο κ.Βούτσιτς, που κάλεσε τους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Σερβία.

Πηγή: Στροφή των Ελλήνων επιχειρηματιών για επενδύσεις στη Σερβική αγορά το τελευταίο εξάμηνο | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/227358/strofi-ton-ellinon-epiheirimation-gia-ependyseis-sti-serviki-agora-teleytaio-examino#ixzz3mYPnOvPY

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη στο: грчки енглески