Σέρβος δήμαρχος… ψηφίζει Ελλάδα

Κάθε χρόνο 3.000 περίπου τουρίστες από τη σερβική πόλη Γιαγκόντινα παραθερίζουν με έξοδα του ομώνυμου δήμου στις ακτές της Πιερίας.

«Παλιότερα ήσασταν πιο… πλούσιοι και χαμογελούσατε περισσότερο. Έχετε πολλούς θησαυρούς, όμως, ως χώρα και γρήγορα θα ξεπεράσετε την κρίση» παρατηρεί στον ΑτΚ ο Σέρβος δήμαρχος της επαρχιακής πόλης Γιαγκόντινα Ντάγκαν Μάρκοβιτς-Πάλμα στο περιθώριο συναντήσεων που πραγματοποίησε με επιχειρηματικούς φορείς της πόλης την περασμένη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα ,όπως λέει ο 55χρονος πολιτικός επιχειρηματίας και Πρόεδρος του σερβικού κόμματος «Ενωμένη Σερβία», είναι το δεύτερό του σπίτι μετά τη Σερβία. Ο ίδιος επισκέπτεται την παραλία της Κατερίνης από το 1986 και έχει φιλοξενηθεί στη Μακεδονική γη πάνω από 100 φορές. «Αισθάνομαι πολύ όμορφα στην παραλία της Κατερίνης και έχω πάρα πολλούς φίλους εκεί. Πήγαινα μαζί με τα παιδιά μου και τώρα τα παιδιά μου φέρνουν τα εγγόνια μου. Οι Έλληνες αγαπούν όλες τις αξίες που αγαπά και ο σερβικός λαός, την ορθοδοξία, τον πολιτισμό, τη δημοκρατία», παρατηρεί ο ίδιος. Τα τελευταία 11 χρόνια ο δραστήριος Σέρβος δήμαρχος στέλνει τους απόφοιτους Γυμνασίου της περιοχής του για διακοπές στα παράλια της Πιερίας ενώ κάθε χρόνο 3.000 περίπου τουρίστες από τη Γιαγκοντίνα παραθερίζουν με έξοδα του ομώνυμου δήμου στις ακτές της Πιερίας. «Μυούνται τον ελληνικό τρόπο ζωής, έρχονται σε επαφή με τον πλούσιο πολιτισμό σας, την ιστορία σας, με τον περήφανο λαό σας» θα πει.

Προίκα 20 στρέμματα για επενδύσεις

 

Η επίθεση φιλίας του πιο δημοφιλούς δημάρχου της Σερβίας, σύμφωνα με τα γειτονικά μέσα ενημέρωσης, στην Βόρεια Ελλάδα δεν σταματά εδώ. Πρωτόκολλα συνεργασίας στον τομέα του εμπορίου αγροτικών προϊόντων έχει ήδη υπογράψει τόσο με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας αλλά και της Πιερίας ενώ δεκάδες επιχειρηματικές αποστολές έχουν πραγματοποιηθεί εκατέρωθεν τα προηγούμενα χρόνια. Η σύσταση ωστόσο του Ελληνο – Σερβικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ήρθε την κατάλληλη στιγμή και αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό σκαλοπάτι για τη σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών παρατηρεί ο 55χρονος Σέρβος δήμαρχος.

Στο πλαίσιο αυτό παραχώρησε στο Ελληνο – Σερβικό Επιμελητήριο έκταση 20 στρεμμάτων γης στα όρια του δήμου Γιακόντινας, για επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων. Η έκταση βρίσκεται δίπλα από τον διεθνή οδικό άξονα 10, προκειμένου η πρόσβαση να είναι κατάλληλη. Μάλιστα, ο κ. Μάρκοβιτς τόνισε πως ο δήμος θα διαθέσει όλες τις υποδομές που απαιτούνται, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, την ύδρευση, το φυσικό αέριο, το σύστημα αποχέτευσης και άλλες υπηρεσίες κοινωνικής ωφέλειας στους Έλληνες επιχειρηματίες που επιθυμούν να επενδύσουν εκεί. Σήμερα οι συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας δεν ξεπερνούν τα 360 εκατ. ευρώ. «Υπάρχει ένα κενό στις επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών. Πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και μπορούμε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Η πολυπληθής αποστολή του δήμου Γιακόντινας αποδεικνύει το καλό κλίμα  που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο ρόλος μας είναι να αξιοποιήσουμε το καλό κλίμα και να δημιουργήσουμε ένα επενδυτικό περιβάλλον που θα φέρει επιχειρηματικές συμφωνίες για την χώρα μας, υψηλού επιπέδου τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνο – Σερβικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κώστας Γεωργάκος αποδεχόμενος την κληρονομιά των 20 στρεμμάτων.

Εδώ.

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη στο: грчки енглески