Υπογράφηκε η συμφωνία στις Βρυξέλλες (17 Δεκεμβρίου), η οποία αφορά στην αξιοποίηση των 97 εκατ. Ευρώ από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προενταξιακή βοήθεια (IPA) της Σερβίας. Από το συνολικό ποσό, τα 49,6 εκατ. Ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του αγωγού αερίου μεταξύ Σερβίας και Βουλγαρίας και περίπου τα 29 εκατ. Ευρώ για την προστασία του περιβάλλοντος σε αρκετές πόλεις της Σερβίας.

Η συμφωνία υπογράφηκε από την αρμόδια υπουργό αρμόδιο για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, κα Jadranka Joksimovic και τον Επίτροπο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση κ. Johannes Hahn, ο οποίος τόνισε ότι η σύνδεση φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία θα βοηθήσει στην ενεργειακή αυτονομία της Σερβίας. Ο κ. Hahn υπογράμμισε ότι «είναι προς το συμφέρον ενός κράτους να είναι όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητο από άποψη πηγών ενεργειακού εφοδιασμού, κάτι που συμβάλλει σε πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία».

Ένα άλλο σημαντικό έργο που υποστηρίζεται από επιχορηγήσεις της ΕΕ είναι αυτό που η Υπουργός κα Joksimovic χαρακτήρισε ως «περιβαλλοντικό έργο υπό την ευρύτερη έννοια του όρου», και αφορά στη κατασκευή μονάδων καθαρισμού λυμάτων στο Krusevac, το Brus και το Blace. Η ΕΕ θα παράσχει επίσης χρηματοδότηση περιβαλλοντικών έργων σε 19 δήμους σε ολόκληρη τη Σερβία. Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος της ΕΕ πρόσθεσε ότι θα διατεθούν κονδύλια ΜΠΒ για τα Kraljevo, Krusevac και Trstenik για πόσιμο νερό, τα οποία μαζί με τα έργα καθαρισμού λυμάτων θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο.

Η Υπουργός κα Joksimovic είπε επίσης ότι τα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα «επιβραδύνουν τις διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ», αλλά ότι «η Σερβία παραμένει επικεντρωμένη στο στόχο της».

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη στο: грчки енглески