Οκταμελές αντιπροσωπεία του «Σπιτιού της Ευρώπης ΒΥΡΩΝ» υπό τον Πρόεδρο κ. Σταύρο Βαρδαλά, πραγματοποίησε, μεταξύ 1 και 4 Νοεμβρίου 2018, επίσκεψη στο Βελιγράδι, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Βελιγραδίου και την Ευρωπαϊκή Κίνηση της Σερβίας. Η οργάνωση της επίσκεψης είχε αναληφθεί ευγενώς από το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο Β. Ελλάδος με πρωτοβουλία του Προέδρου του Διοικητικού του Συμβουλίου κ. Κώστα Γεωργάκου και του Γενικού Γραμματέα κ. Μπάνε Πρέλεβιτς.

Στην αντιπροσωπεία μετείχαν το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για διεθνείς σχέσεις κ. Σταυρούλα Σταυροπούλου, η πρόεδρος της Επιτροπής Νεολαίας κ. Χριστιάνα Σταυροπούλου, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστίνα Αγγελούση, η Πρόεδρος του περιφερειακού Σπιτιού της Ευρώπης Καλαμάτας κ. Φωτεινή Φαληρέα μετά του συζύγου της ιατρού κ. Παναγιώτη Φαληρέα και τα μέλη Σταυρούλα Γεωργακοπούλου και Γεωργία Αντωνοπούλου.

Τα μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας υποδέχθηκε ο Γενικός Σύμβουλος Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι κ. Χαράλαμπος Κουναλάκης που παρέθεσε δείπνο στο γνωστό εστιατόριο του Βελιγραδίου «Φράνς».

Η συνεδρίαση με θέμα «Η Σερβία στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και «Οι Ελληνοσερβικές σχέσεις οικονομίας και πολιτισμού» πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βελιγραδίου την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018. Προεδρεύουσα της συνεδρίασης ήταν η δημοσιογράφος κ. Ζέλενα Μάρκοβιτς, η οποία παρουσίασε τους ομιλητές. Χαιρετισμούς απηύθηναν οι κ.κ.  Άκα Πόποβιτς, Διευθυντής του  Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βελιγραδίου, Μιλίβογιε Μίλετιτς, εκπρόσωπος του Σερβοελληνικού Επιμελητηρίου  και Σταύρος Βαρδαλάς, Πρόεδρος του «Σπιτιού της Ευρώπης ΒΥΡΩΝ».

Η πρώτη ομιλήτρια κ. Χριστιάνα Σταυροπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Νεολαίας του «Σπιτιού της Ευρώπης ΒΥΡΩΝ», μίλησε δι’ ολίγων περιγράφοντας την λειτουργία και την δράση του «Σπιτιού της Ευρώπης ΒΥΡΩΝ», προσκάλεσε δε τους οργανωτές της εκδήλωσης όπως επισκεφθούν την επόμενη χρονιά την Αθήνα.

Ο επόμενος ομιλητής κ. Μάρκο Κοβάσεβιτς, επικεφαλής του Κέντρου για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Σερβίας, παρουσίασε τις εξελίξεις της προσπάθειας ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέλυσε τα διάφορα στάδια προσαρμογής της χώρας στο κοινοτικό κεκτημένο και περιέγραψε τα των συναντήσεων των διμερών συνομιλιών για την ολοκλήρωση της ένταξης.

Η κυρία Ίβα Μιχαήλοβιτς, στέλεχος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Βελιγραδίου, αναφέρθηκε στις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών, στην προσπάθεια που καταβάλλεται εκατέρωθεν για παραγωγικές επενδύσεις και στις επιχειρηματικές αποστολές που διοργανώνονται και από τις δύο χώρες και οι οποίες αφήνουν αμοιβαία επιχειρηματικά οφέλη.

Ο κ. Βλαντιμίρ Μέτζακ, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κίνησης της Σερβίας, παρουσίασε διαχρονικά τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Σερβίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε την σημασία της ανάπτυξης των σχέσεων αυτών και αναφέρθηκε με διάφορα στατιστικά   στοιχεία στο αναπτυσσόμενο αυτό πεδίο δράσης της Σερβίας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή  Ένωση και τις χώρες της.

Τέλος, ο κ. Σταύρος Βαρδαλάς μίλησε και επί των δύο θεμάτων, εκθέτοντας την Ελληνική  εμπειρία όσον αφορά την ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οφέλη που έχει αποκομίσει η Ελλάδα από την ένταξή της στην Ενωμένη Ευρώπη, τους σύγχρονους προβληματικούς των Ελλήνων, όσον αφορά την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και το αισιόδοξο Ευρωπαϊκό κλίμα, που επικρατεί στην Ελλάδα, ενώ, στο δεύτερο τμήμα της ομιλίας του, ανέφερε όλους τους ιστορικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς και θρησκευτικούς δεσμούς. που συνδέουν τις δύο χώρες.

Η όλη εκδήλωση έγινε με ενθουσιασμό ενώ ανταλλάγησαν αναμνηστικά δώρα. Την εκδήλωση παρακολούθησε και ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος κ. Μπάνε Πρέλεβιτς.

Τα μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν διάφορα αξιοθέατα ιστορικού, θρησκευτικού και τουριστικού ενδιαφέροντος του Βελιγραδίου, όπως το φρούριο Καλεμεγκντάν, τον πύργο Νεμπόϊσα όπου θανατώθηκε ο Ρήγας Φεραίος, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Σάββα, το μουσείο Νίκολα Τέσλα και άλλα. Παράλληλα επισκέφθηκαν την ιστορική πόλη Νόβι Σάντ και όλα τα αξιοθέατά της, το Μοναστήρι του Χόποβο και την παλαιά θρησκευτική πρωτεύουσα του σερβικού πατριαρχείου Σρέμσκι Κάρλοβτσι.

Πριν την επάνοδό τους, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018,  τα μέλη της Ελληνικής  Αντιπροσωπείας εκκλησιάσθηκαν στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μιχαήλ στο Βελιγράδι.

Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2018 

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη στο: грчки енглески