ΣΕΡΒΙΑ: 25.000 εργαζόμενοι σε ελληνικές εταιρείες

Περισσότερες από 200 επιχειρήσεις έχουν ιδρύσει Έλληνες επιχειρηματίες στη Σερβία τα τελευταία χρόνια, απασχολώντας άμεσα και έμμεσα 25.000 εργαζόμενους. Οι ελληνικές εταιρείες με το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων τους να αφορά το εμπόριο, έχουν επενδύσει στη χώρα περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα οι Έλληνες αναζητούν όλο και περισσότερο ευκαιρίες για να επενδύσουν στη γειτονική χώρα και την ίδια στιγμή απευθύνουν πρόσκληση σε Σέρβους επιχειρηματίες για να επενδύσουν στη χώρα μας. Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες περισσότεροι από 470 επιχειρηματίες και φορείς των δύο χωρών έδωσαν δυναμικό «παρών» στο συνέδριο:»Γνωρίστε επιχειρηματικά τη Σερβία»,που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και διοργανώθηκε από το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Οι δύο πλευρές αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες σε κλάδους όπως είναι η ενέργεια, οι κατασκευές, ο τουρισμός, η παροχή υπηρεσιών και τα αγροτικά προϊόντα. Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε ενημέρωση για 60 επενδυτικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 10 δισ. ευρώ, τα οποία είτε πρόκειται να ξεκινήσουν, είτε βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στη Σερβία, τα οποία «μαγνήτισαν» το ενδιαφέρον των Ελλήνων επιχειρηματιών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προοπτική συχνότερης χρήσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για τις σερβικές εμπορευματικές μεταφορές. Όπως δήλωσε στη Realnews ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Κώστας Γεωργάκος: «Περίπου 200 Έλληνες έχουν ιδρύσει τις επιχειρήσεις τους στη Σερβία, ενώ μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον για εξαγωγές προς τη γείτονα χώρα».

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου, πάνω από το 80% των Σέρβων προτιμούν την Ελλάδα για τις διακοπές τους, ενώ η Σερβία ενδιαφέρεται και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη δεκαετία του ’80 το 60% του σερβικού εμπορίου μεταφερόταν μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ενώ σήμερα διακινείται μέσω Θεσσαλονίκης μόλις το 3%.

www.realnews.gr

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη στο: Greek Serbian