Ντούσαν Σπασόγιεβιτς: Η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει μόνη στο προσφυγικό

Η Σερβία κατανοεί πλήρως την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα όσον αφορά την προσφυγική κρίση και ελπίζει ότι η Ευρώπη και η λύση που θα εξευρεθεί δεν θα την αφήνουν μόνη να παλέψει με το ζήτημα, τόνισε σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νέος πρέσβης της Σερβίας στην Αθήνα, Ντούσαν Σπασόγιεβιτς.

Ο κ. Σπασόγιεβιτς από τη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχε στο 1ο Ελληνοσερβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργάνωσε το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο Ελλάδας έκανε λόγο για νέα σελίδα και νέα δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών στο οικονομικό και επιχειρηματικό πεδίο.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει μόνη στο προσφυγικό ζήτημα

Αναφερόμενος στη συνεργασία της πρεσβείας της Σερβίας στην Ελλάδα με τις ελληνικές αρχές στο προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Σπασόγιεβιτς δήλωσε ότι η σερβική διπλωματική αντιπροσωπεία έχει τακτική επικοινωνία με τα ανώτατα όργανα της Ελλάδας για το θέμα.

Πριν από δύο εβδομάδες συζήτησα με τον πρόεδρο της Ελλάδας, Προκόπη Παυλόπουλο, χθες συζήτησα με την υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, περιοχή της Ελλάδας που φέρει το μεγαλύτερο φορτίο αυτής της φοβερής προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, διευκρίνισε.

«Η Σερβία είναι μία από τις λίγες χώρες που κατανοεί πλήρως την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα. Η Ελλάδα γνωρίζει ότι η Σερβία είχε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες τις δεκαετίες 1990 και 2000, ότι υπέφερε. Γνωρίζουμε ποια είναι τα δεινά και είμαστε αλληλέγγυοι. Ελπίζουμε ότι η Ευρώπη και η λύση δεν θα απογοητεύσει την Ελλάδα, δεν θα αφήσει την Ελλάδα μόνη να παλέψει με αυτό το πρόβλημα, αυτό είναι αδύνατο» τόνισε ο κ. Σπασόγιεβιτς. Ο πρέσβης της Σερβίας στην Ελλάδα χαρακτήρισε την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση τεράστια πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει εξετάσεις αλληλεγγύης, εξετάσεις κοινών αξιών. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως το τελευταίο όριο, ως χώρα που προστατεύει τα σύνορα Σένγκεν, τα σύνορα της Ευρώπης και ελπίζω ότι θα γίνει σεβαστή η αλληλεγγύη, ότι δεν θα μείνει κανένας μόνος, αλλά όλοι ισότιμα θα μοιραστούν αυτό το βάρος. Όλοι πρέπει εξίσου να μοιραστούν το βάρος και όχι μόνο μία χώρα, ή κάποιες χώρες που δέχονται πρόσφυγες» υπογράμμισε.

Η μεγαλύτερη συνάντηση επιχειρηματιών από Ελλάδα και Σερβία μετά από 35 χρόνια

«Είναι η μεγαλύτερη συνάντηση επιχειρηματιών των δύο χωρών μετά από 35 χρόνια και σήμερα είδαμε ότι δήλωσαν συμμετοχή 450-500 επιχειρηματίες, εκπρόσωποι των σημαντικότερων εμπορικών επιμελητηρίων και δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων από Ελλάδα και Σερβία» υπογράμμισε ο πρέσβης της Σερβίας στην Αθήνα αναφερόμενος στο 1ο Ελληνοσερβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος της πρεσβείας και στόχος του κράτους της Σερβίας είναι η επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας να βελτιωθεί, επισήμανε ο κ. Σπασόγιεβιτς σημειώνοντας ότι από το 2015 είναι περιορισμένη σε σχέση με τις δυνατότητες και την προοπτική που υπάρχουν.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται πτώση στη διμερή επιχειρηματική συνεργασία για διάφορους λόγους και το 1ο Ελληνοσερβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ είναι το πρώτο βήμα, η τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου, μία νέα ισχύς, μία νέα σελίδα στις ελληνοσερβικές σχέσεις στο οικονομικό και επιχειρηματικό πεδίο, επισήμανε.

Όσον αφορά το χρόνο διοργάνωσης του επιχειρηματικού φόρουμ, ο κ. Σπασόγιεβιτς παρατήρησε ότι δεν υπάρχει καλύτερη περίοδος να αρχίσει από κοινού συνεργασία, καθώς οι δύο χώρες πέρασαν και περνούν πολύ δύσκολη οικονομική κρίση. «Η σημερινή συνάντηση δείχνει ότι υπάρχει δυνατότητα για συνεργασία και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η σημερινή μέρα θα σηματοδοτήσει νέα αρχή στις σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας», τόνισε.

Ο κ. Σπασόγιεβιτς, ο οποίος επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο την 1η Μαρτίου είπε ότι ο ρόλος του πρέσβη είναι να διευκολύνει τους επιχειρηματίες των δύο χωρών να εδραιώσουν αμοιβαία συνεργασία και να τους υποστηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο. Ανέφερε ότι Σέρβοι και Έλληνες επιχειρηματίες απευθύνονται στην πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα, ότι Έλληνες ρωτούν ποιες είναι οι συνθήκες για επιχειρηματική δραστηριοποίηση στη Σερβία, Σέρβοι ζητούν να πληροφορηθούν για τις συνθήκες στην Ελλάδα.

Είμαστε εδώ να τους δίνουμε πληροφορίες, συμβουλές και να τους στηρίζουμε ενεργά, όπως σήμερα στηρίζουμε και βοηθάμε το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο στη διοργάνωση του οικονομικού συνεδρίου, τόνισε.

Ο πρέσβης της Σερβίας στην Ελλάδα επισήμανε ότι οι σερβοελληνικές σχέσεις είναι παραδοσιακά καλές και πρόσθεσε ότι υπάρχει τεράστια δυνατότητα να γίνουν ακόμη καλύτερες, στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και στην αμοιβαία κατανόηση.

Πηγή: magdasnews.gr

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη στο: Greek Serbian