Δημοσιονομικό Συμβούλιο: το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2017 ελαφρώς χαμηλότερο σε σύγκριση με το 2016

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Δημοσιονομικού Συμβούλιου της Σερβίας το δημόσιο έλλειμμα το 2017 θα κυμαίνεται γύρω από το προβλεπόμενο επίπεδο.

Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη τις εφάπαξ πληρωμές προς συνταξιούχους και την απόφαση σχετικά με την κάλυψη του χρέους της δημόσιας εταιρείας Petrohemija, οι εκτιμήσεις τοποθετούν το επίπεδο του φετινού ελλείμματος γύρο στο 2% του ΑΕΠ.

Ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού ΢υμβουλίου, κ. Pavle Petrović, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι, προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος, είναι απαραίτητο να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού, πράγμα που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν το 2020 και σε ποσοστό 0,5% του ΑΕΠ. Όπως αναφέρθηκε, το ισχύον επίπεδο του δημόσιου χρέους, 74% του ΑΕΠ, είναι εξαιρετικά υψηλό, και αποτελεί σημαντικό κίνδυνο και κόστος για το κράτος.

Το μοναδικό μέτρο το οποίο έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση με στόχο τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος είναι να εξοικονομήσει 5 δις δηνάρια από την άποψη των μειωμένων μεταβιβάσεων στις τοπικές αυτοδιοικήσεις, δήλωσε ο κ. Petrović.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο επίσης προειδοποίησε για τη σοβαρή απειλή που συνιστούν τα χρέη των δημόσιων και κρατικών εταιρειών τα οποία καλύφθηκαν από το κράτος, χωρίς να αναφερθεί το ύψος τους. Επίσης, βαριά επιβάρυνση για το δημόσιο ταμείο αποτελεί η πιθανή ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων για δάνεια που λαμβανόταν κατά τα τελευταία έτη.

Σημειώνεται ότι φέτος, τα χρέη της Srbijagas και της Elektroprivreda έχουν εκτιμηθεί σε συνολικά 35 δις δηναρίων.

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη στο: Greek Serbian