Ιδρύθηκε Παρατηρητήριο Τιμών και Εκτιμήσεων Ακίνητων Νοτιοανατολικής Ευρώπης – Άρχισε να “κινείται” η ελληνική αγορά -Δείτε τιμές από Θεσσαλονίκη, Βελιγράδι, Βουλγαρία και Μαυροβούνιο.

Της Βασιλικής Σοφιανού

Η παροχή αξιόπιστων στοιχείων και δεικτών για την αγορά ακινήτων όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, βάσει πραγματικών συναλλαγών και μετρήσεων, είναι ο ιδρυτικός σκοπός του νεοσύστατου «Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων ΝΑ Ευρώπης”, το οποίο θα παρέχει στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες και επενδυτές, αξιόπιστη πληροφόρηση για την κάθε συμμετέχουσα χώρα.

Παράλληλα θα εντοπίζει επενδυτικές ευκαιρίες και θα ενημερώνει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με δελτία Τύπου, συνέδρια και ημερίδες για την πορεία της κτηματαγοράς κάθε χώρας.

Πρωτοστάτης για το εγχείρημα είναι το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδας  που από την ίδρυση του αναπτύσσει δράσεις τόσο στην Ελλάδα και στη Σερβία, όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Βαλκανικής. Αξίζει να σημειωθεί πως το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του ίδρυσε Παρατηρητήριο Τιμών Ακινήτων για το νομό Θεσσαλονίκης, προκειμένου να παρέχει πληροφορίες στους εν δυνάμει επενδυτές και επιχειρηματίες.

Στο πλαίσιο αυτό οργανώνοντας και συμμετέχοντας σε πολλά συνέδρια διαπίστωσε  το ενδιαφέρον πολιτών και επιχειρηματιών για τις υπόλοιπες χώρες της Ν.Α. Ευρώπης, οι οποίοι αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην  πληροφόρηση στο χώρο των επενδύσεων και της αγοράς ακίνητων.

Γι αυτό το λόγο το  Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο αποφάσισε σε συνεργασία με το ΤΕΕ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, το Σύλλογο Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, την Ένωση Ιδιοκτήτων Ακινήτων Θεσσαλονίκης και το e-learning του ΕΚΠΑ, τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων  Ακίνητων  ΝΑ Ευρώπης στο οποίο θα συμμετέχουν αντίστοιχοι  φορείς, θεσμοί και πανεπιστήμια από τη: Σερβία, Βόσνια, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία και Ρουμανία, κλπ.

Στις αρχές του φθινοπώρου της τρέχουσας χρονιάς έχει προγραμματιστεί η πρώτη επίσημη εκδήλωση του Παρατηρητηρίου στη Σερβία και συγκεκριμένα στο Βελιγράδι.

Σημειώνεται πως στην ιστοσελίδα του Ελληνοσερβικού Επιμελητήριου (www.greekserbian.com) θα υπάρχει ειδική ενότητα με τα νέα και τις δράσεις του Παρατηρητηρίου καθώς και στοιχεία για την κάθε χώρα. Η μίσθωση, η ενοικίαση ενός ακινήτου είναι το Α και το Ω για έναν επιχειρηματία που θέλει να δραστηριοποιηθεί σε μία άλλη χώρα, για το λόγο αυτό το νεόκοπο  Παρατηρητήριο Τιμών και Εκτιμήσεων Ακίνητων Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναμένεται να αποτελέσει ένα χρήσιμο «οδηγό».

Ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς ακινήτων

Σε συνέντευξη τύπου νωρίτερα σήμερα για την ανακοίνωση της ίδρυσης του Παρατηρητηρίου, ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βορ. Ελλάδος   Κώστας Γεωργάκος, τόνισε ότι η Ελλάδα, από τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης, έχει την υψηλότερη φορολογία στα ακίνητα και τις χαμηλότερες τιμές.

Όπως επισημάνθηκε από τους συμμετέχοντες στη Συνέντευξη Τύπου, κ.κ. Πάρι Μπίλια, πρόεδρο ΤΕΕ/ΤΚΜ,  Λευτέρη Ποταμιάνο, πρόεδρο Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, Κωνσταντίνο Χαϊδούτη, πρόεδρο Ιδιοκτήτων Ακίνητων Θεσσαλονίκης, Φώτιο Μουζάκη, καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου (ΕΚΠΑ) και υπεύθυνο προγραμμάτων στην ακίνητη περιουσία, Πέτρο Ταρνατώρο, νομικό σύμβουλο Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Β.Ε. η ζήτηση στην αγορά κινείται ανοδικά τα τελευταία τρίμηνα με ρυθμούς κοντά στο 2,5% και έχει αρχίσει να κινείται, καθώς εκδηλώνεται πλέον ξανά ενδιαφέρον για ακίνητα άνω των 60.000 ευρώ που ως πρόσφατα ήταν η τιμή οροφής στα αιτήματα πιθανών αγοραστών. Όπως επισήμανε ο κ.Γεωργάκος, εκδηλώνεται πλέον ζήτηση για ακίνητα στις 100.000, μέχρι και 150.000 ευρώ και άνω.

Οι τιμές σε Θεσσαλονίκη και στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης 

Η ελληνική αγορά παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στα ακίνητα λόγω της οικονομικής κρίσης και της υπερφορολόγησης. Επιπλέον δέλεαρ για τους πολίτες εκτός ΕΕ αποτελεί η απόκτηση χρυσής βίζας μέσω της αγοράς ακινήτων. Στο πεδίο των τιμών των ακινήτων δεν υπάρχει αύξηση δεδομένου ότι οι εμπορικές αξίες ακόμη και σήμερα υπολείπονται των αντικειμενικών αξιών που αναπροσαρμόσθηκαν και δεν κατάφεραν ωστόσο να τις προσεγγίσουν.

Πλέον διατίθενται στην αγορά  ακίνητα, τα οποία βελτιώθηκαν προκειμένου να καταστούν ελκυστικά προς τους υποψήφιους αγοραστές και μισθωτές, χωρίς ωστόσο οι τιμές τους να ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει την υψηλότερη φορολόγηση και τις χαμηλότερες τιμές τόσο σε αστικά ακίνητα, όσο και σε επαγγελματικά τόσο για αγορά, όσο και για μίσθωση.

Στη Θεσσαλονίκη η τιμή πώλησης για διαμερίσματα κυμαίνεται από 500 έως 2.000 ευρώ ανά τμ, ενώ για μίσθωση από 4 έως 6 ευρώ. Για γραφειακούς χώρους η τιμή πώλησης διαμορφώνεται από 500 έως 1.700 ευρώ ανά τμ, ενώ για μίσθωση από 3-5 ευρώ το τμ.

Την ίδια ώρα στο Βελιγράδι για αγορά κατοικίας στο κέντρο, αλλά και στο Νέο Βελιγράδι ο ενδιαφερόμενος αγοραστής θα καταβάλει από 1.500 έως 2.500 ανά τμ,  ενώ για μίσθωση από 5-9 ανά τμ. Για γραφειακούς χώρους στο κέντρο του Βελιγραδίου  οι τιμές μίσθωσης διαμορφώνονται από 5-12 ευρώ ανά τμ και στο Νέο Βελιγράδι από 15-20 ευρώ.

Στο Μαυροβούνιο οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων κυμαίνονται από 900 έως 2.500 ευρώ ανά τμ,  ενώ στα γραφεία από 1.200 έως 3.000 ευρώ.

Στη Βουλγαρία τα διαμερίσματα πωλούνται από 900 έως 2.000 ευρώ ανά τμ, ενώ για μίσθωση από 5-8 ευρώ. Για γραφειακούς χώρους οι τιμές πώλησης ξεκινούν από 1.500 ευρώ και φτάνουν έως 2.500 ανά τμ, ενώ για ενοικίαση από 7-15 ευρώ.

Από τη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στο Ελληνο-σερβικό επιμελητήτιο βορείου Ελλάδος για την ίδρυση του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων ΝΑ Ευρώπης.

Πηγή: makthes.gr

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη στο: Σερβικα Αγγλικα