Εργαλείο πληροφόρησης το νεοσύστατο Παρατηρητήριο Τιμών και Εκτιμήσεων ακινήτων ΝΑ Ευρώπης

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στα ακίνητα παρουσιάζει η ελληνική αγορά, ενώ και η χρυσή βίζα μπορεί να αποτελέσει επιπλέον δέλεαρ για πολίτες εκτός ΕΕ.  Η αγορά ακινήτων αναθερμάνθηκε έπειτα από μια σκληρή 10ετία, ωστόσο οι τιμές στην Ελλάδα είναι οι χαμηλότερες σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία των ακινήτων, παρόλο που πλέον διατίθενται στην αγορά ακίνητα ανακαινισμένα και ελκυστικά. 

Τα παραπάνω ήταν μερικά από όσα επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη στα γραφεία του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, για την παρουσίαση του νεόκοπου Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης το οποίο αναμένεται να αποτελέσει ένα χρήσιμο “οδηγό” για ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Μιλώντας για τους στόχους του Παρατηρητηρίου ο κ. Κώστας Γεωργάκος, Πρόεδρος του Ελληνοσερβικού επιμελητηρίου Β. Ελλάδος, το οποίο και πρωτοστάτησε στο συγκεκριμένο εγχείρημα, είπε ότι επιδίωξη είναι να παρέχει στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες και επενδυτές αξιόπιστη πληροφόρηση για την κάθε συμμετέχουσα χώρα καθώς αυτήν την στιγμή υπάρχει σχετικό “κενό”. Παράλληλα θα εντοπίζει επενδυτικές ευκαιρίες και θα ενημερώνει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με δελτία Τύπου, συνέδρια και ημερίδες για την πορεία της κτηματαγοράς κάθε χώρας. “Η Ελλάδα είναι αυτήν τη στιγμή μια χώρα που μπορεί κάποιος να επενδύσει και να έχει μια πολύ καλή απόδοση. Οι τιμές των ακινήτων είναι υπερβολικά χαμηλές. Ένας από τους στόχους του Παρατηρητηρίου είναι να διαφημίσει Ελλάδα, να προσεγγίσει περισσότερους και ποιοτικότερους υποψήφιους αγοραστές και κατ΄επέκταση να υπάρξει και άνοδος των τιμών”. Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην εγγύτητα των χωρών της ΝΑ Ευρώπης με την Ελλάδα, με την αποπεράτωση των κεντρικών οδικών αξόνων.

Η δημιουργία του Παρατηρητηρίου έγινε σε συνεργασία με το ΤΕΕ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, το Σύλλογο Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, την Ένωση Ιδιοκτήτων Ακινήτων Θεσσαλονίκης και το e-learning του ΕΚΠΑ, τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων  Ακίνητων  ΝΑ Ευρώπης στο οποίο θα συμμετέχουν αντίστοιχοι  φορείς, θεσμοί και πανεπιστήμια από τη: Σερβία, Βόσνια, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία και Ρουμανία, κλπ.

Στις αρχές του προσεχούς φθινοπώρου έχει προγραμματιστεί η πρώτη επίσημη εκδήλωση του Παρατηρητηρίου στη Σερβία και συγκεκριμένα στο Βελιγράδι, ενώ σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, το ίδιο διάστημα περίπου αναμένεται να έχουν συγκεντρωθεί και τα πρώτα στοιχεία για τις αγορές ακινήτων. Στην ιστοσελίδα του Ελληνοσερβικού Επιμελητήριου (www.greekserbian.com) θα υπάρχει ειδική ενότητα με τα νέα και τις δράσεις του Παρατηρητηρίου καθώς και στοιχεία για την κάθε χώρα.

Πρόβλημα η έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων – Αναθέρμανση της αγοράς

Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές αποτελεί σημαντικό πρόβλημα η έλλειψη αξιόπιστων και έγκυρων στοιχείων και δεικτών για την αγορά ακινήτων.

“Ενα από τα διαχρονικά προβλήματα στην αγορά ακινήτων ήταν ότι δεν είχαμε αξιόπιστους δείκτες και το Παρατηρητήριο θα συμβάλλει στην ενημέρωση όσων θέλουν να επενδύσουν στην πατρίδα μας, είτε είναι επιχειρηματίες, είτε είναι απλοί πολίτες”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πάρις Μπίλλιας, πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο ίδιος μίλησε για μια αγορά που έχει καταβαραθρωθεί αλλά αυτό δημιουργεί και ευκαιρίες, “οι οποίες όμως για να γίνουν πράξη πρέπει να διορθωθούν ορισμένες στρεβλώσεις”. Μίλησε χαρακτηριστικά για το μεγάλο κτιριακό απόθεμα που διαθέτει η Ελλάδα, το οποίο είναι ωστόσο υποβαθμισμένο καθώς σε μεγάλο ποσοστό είναι γηρασμένο.

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος είπε ότι κατά καιρούς ακούμε διάφορες τιμές και τάσεις της αγοράς ακινήτων από διάφορους φορείς κρατικούς ή μη, χαρακτηρίζοντας μία σοβαρή και σημαντική προσπάθεια αυτήν του Παρατηρητηρίου ειδικότερα σε μια περίοδο “που η αγορά επιστρέφει στην κανονικότητα μετά από δεκαετή απουσία”. Για αναθέρμανση της αγοράς μίλησε και ο Κωνσταντίνος Χαϊδούτης Πρόεδρος Ιδιοκτήτων Ακίνητων Θεσσαλονίκης. Όπως είπε η οικονομική αφαίμαξη των ιδιοκτητών ακινήτων μέσω ΕΝΦΙΑ, αποτέλεσε το λόγο που αυτήν τη στιγμή υπάρχει μεγάλος αριθμός ακινήτων προς μεταβίβαση, ενώ “κερασάκι στην τούρτα” χαρακτήρισε και τον συμπληρωματικό φόρο. Για τα προς διάθεση ακίνητα είπε ότι είναι  σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το παρελθόν καθώς είναι ανακαινισμένα, ωστόσο οι τιμές στην Ελλάδα ήταν “παγωμένες” και πρέπει σιγά-σιγά να βγουν από την κατάψυξη, να αναθερμανθούν και να αγγίξουν τις τιμές της υπόλοιπης ΝΑ Ευρώπης. Κατά τον ίδιο, η ενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της κτηματαγοράς.

Ο Φώτιος Μουζάκης, ακαδημαϊκός, υπεύθυνος προγραμμάτων στην ακίνητη περιουσία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, χαρακτήρισε θεμελιώδη διαδικασία την παρακολούθηση των αξιών σε μια αγορά. Φέρνει όπως είπε διαφάνεια σε μια αγορά, ενώ χαρακτήρισε δύσκολη και πολύπλοκη την αγορά ακινήτων συγκεκριμένα. Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι είναι τεράστια η σημασία της παρακολούθησης των αξιών και για τη δικαιοσύνη της φορολόγησης.

Αλλάζει το κλίμα – Ζήτηση και για ακριβότερα ακίνητα

Όπως είπε εξάλλου ο κ. Μουζάκης, “το σύνολο της αξίας της αγοράς των ακινήτων στις ανεπτυγμένες οικονομίες και στην Ελλάδα κυμαίνεται από το 60% μέχρι 68% του συνολικού αποθέματος πλούτου μιας χώρας. Επισήμανε ακόμη ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ η ζήτηση στην αγορά κινείται ανοδικά τα τελευταία τρίμηνα με ρυθμούς κοντά στο 2,5%. Υπάρχει τάση ανόδου όπως παρατήρησε, ενώ συγκεκριμένα παραδείγματα για την αναθέρμανση, σύμφωνα με την υπάρχουσα ζήτηση, έδωσε και ο κ. Γεωργάκος λέγοντας ότι ενώ μέχρι τώρα η μεγάλη πλειοψηφία ζητούσε ακίνητα από 15.000 έως 60.000 πλέον υπάρχουν σταδιακά ζητήσεις πάνω από αυτά τα ποσά. “Δηλαδή υπάρχει ζήτηση για ακίνητα 150 χιλ., 250 χιλ. ακόμα και 500 χιλ. ευρώ. Εάν αυτός ο αριθμός των ζητήσεων αυξηθεί αυτή η ζήτηση θα σπρώξει και τις τιμές προς τα πάνω. Μέχρι τώρα έχουν φύγει κυρίως ακίνητα παλιά, που οι ιδιοκτήτες ήθελαν να ξεφορτωθούν τα οποία μάλιστα ενθουσίαζαν πολίτες των Βαλκανίων”. Μια άλλη διάσταση του αγοραστικού ενδιαφέροντος από Βαλκάνια έθεσε και ο κ. Χαϊδούτης, ο οποίος είπε ότι κάποιοι επιθυμούν την αγορά ακινήτου γιατί έχουν παιδιά που σπουδάζουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Επισημάνθηκε ακόμη ότι οι εξαγγελίες για ελάφρυνση αποτελούν επιπλέον κίνητρο.

Τέλος, ο Πέτρος Ταρνατώρος νομικός σύμβουλος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδας & του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΑΒΕ) αναφέρθηκε στην ορθή χρήση του Παρατηρητηρίου, ενώ σημείωσε και την διαφορά κουλτούρας στην αγορά ακινήτων που ισχύει σε κάθε χώρα της ΝΑ Ευρώπης.

Οι τιμές για σπίτια και γραφεία σε Θεσσαλονίκη και σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από το Ελληνο-Σερβικό Επιμελητήριο, στη Θεσσαλονίκη η τιμή πώλησης για διαμερίσματα κυμαίνεται από 500 έως 2.000 ευρώ ανά τμ, ενώ για μίσθωση από 4 έως 6 ευρώ. Για γραφειακούς χώρους η τιμή πώλησης διαμορφώνεται από 500 έως 1.700 ευρώ ανά τμ, ενώ για μίσθωση από 3-5 ευρώ το τμ.

Την ίδια ώρα στο Βελιγράδι για αγορά κατοικίας στο κέντρο, αλλά και στο Νέο Βελιγράδι ο ενδιαφερόμενος αγοραστής θα καταβάλει από 1.500 έως 2.500 ανά τμ,  ενώ για μίσθωση από 5-9 ανά τμ. Για γραφειακούς χώρους στο κέντρο του Βελιγραδίου  οι τιμές μίσθωσης διαμορφώνονται από 5-12 ευρώ ανά τμ και στο Νέο Βελιγράδι από 15-20 ευρώ.

Στο Μαυροβούνιο οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων κυμαίνονται από 900 έως 2.500 ευρώ ανά τμ,  ενώ στα γραφεία από 1.200 έως 3.000 ευρώ.

Στη Βουλγαρία τα διαμερίσματα πωλούνται από 900 έως 2.000 ευρώ ανά τμ, ενώ για μίσθωση από 5-8 ευρώ. Για γραφειακούς χώρους οι τιμές πώλησης ξεκινούν από 1.500 ευρώ και φτάνουν έως 2.500 ανά τμ, ενώ για ενοικίαση από 7-15 ευρώ.

Τα μέλη του Παρατηρητηρίου για την  Ελλάδα (από αριστερά):

Φώτιος Μουζάκης ακαδημαϊκός υπεύθυνος προγραμμάτων στην ακίνητη περιουσία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου

Λευτέρης Ποταμιάνος Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής

Κώστας Γεωργάκος Πρόεδρος του Ελληνοσερβικού επιμελητηρίου Β. Ελλάδος

Πάρις Μπίλιας Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας

Κωνσταντίνος Χαϊδούτης Πρόεδρος Ιδιοκτήτων Ακίνητων Θεσσαλονίκης

Πέτρος Ταρνατώρος Νομικός Σύμβουλος Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Β.Ε. & Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Β.Ε. (ΣΕΑΒΕ)

Από τη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στο Ελληνο-σερβικό επιμελητήτιο βορείου Ελλάδος για την ίδρυση του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων ΝΑ Ευρώπης.

Πηγή: typosthes.gr

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη στο: Σερβικα Αγγλικα