Άννη Καρολίδου

Η Ελλάδα, από τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης, έχει την υψηλότερη φορολογία στα ακίνητα και τις χαμηλότερες τιμές. Η ζήτηση στην αγορά κινείται ανοδικά μεν τα τελευταία τρίμηνα με ρυθμούς κοντά στο 2,5%, αλλά η προσέλκυση αγοραστών και η αύξηση της κίνησης δυσχεραίνεται λόγω της απουσίας ενός αντικειμενικού Δείκτη Αγοραίων Τιμών.

Αυτό το έλλειμμα γνώσης και ενημέρωσης έρχεται να καλύψει το Παρατηρητήριο Τιμών & Εκτιμήσεων Ακινήτων Ν.Α. Ευρώπης, τη δημιουργία του οποίου ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βορ. Ελλάδος κ. Κώστας Γεωργάκος, μαζί με τα μέλη του Παρατηρητηρίου για την Ελλάδα κ.κ. Πάρι Μπίλια, πρόεδρο ΤΕΕ/ΤΚΜ,  Λευτέρη Ποταμιάνο, πρόεδρο Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, Κωνσταντίνο Χαϊδούτη, πρόεδρο Ιδιοκτήτων Ακίνητων Θεσσαλονίκης, Φώτιο Μουζάκη, καθ. ΕΚΠΑ και υπεύθυνο προγραμμάτων στην ακίνητη περιουσία, Πέτρο Ταρνατώρο, νομικό σύμβουλο Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Β.Ε.

Η ελληνική αγορά ακινήτων, όπως προκύπτει από τις ζητήσεις, έχει αρχίσει να κινείται  καθώς εκδηλώνεται ενδιαφέρον για ακίνητα άνω των 60.000 ευρώ που ως πρόσφατα ήταν η τιμή οροφής στα αιτήματα πιθανών αγοραστών. Εκδηλώνεται πλέον ζήτηση για ακίνητα στις 100.000- 150.000 ευρώ και άνω, όπως είπε ο κ. Γεωργάκος, αλλά υπάρχει μεγάλη έλλειψη στοιχείων και όσον αφορά το διαθέσιμο απόθεμα ακινήτων, όλων των κατηγοριών, καθώς και απουσία  πάσης φύσεως ελεγμένων και αντικειμενικών στοιχείων.

Το Επιμελητήριο, που έχει ήδη δημιουργήσει Παρατηρητήριο Τιμών Ακινήτων για το νομό Θεσσαλονίκης, αποφάσισε και πρωτοστατεί στη δημιουργία Παρατηρητηρίου για τη Ν.Α. Ευρώπη προκειμένου να παρέχεται αξιόπιστη πληροφόρηση για την αγορά ακινήτων σε όλες τις χώρες που θα συμμετέχουν, στήνοντας κάτω από την ομπρέλα του Παρατηρητηρίου Ακινήτων Ν.Α. Ευρώπης, τα δικά τους εθνικά Παρατηρητήρια.

Η πλατφόρμα του Παρατηρητηρίου Ν.Α. Ευρώπης προβλέπεται ότι θα ανεβεί στο Διαδίκτυο αρχές φθινοπώρου, όταν θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη ενημερωτική εκδήλωση στο Βελιγράδι.

Το Παρατηρητήριο, που θα είναι ως ιδιαίτερη ενότητα στο site του Επιμελητηρίου ( www.greekserbian.com), θα παρέχει αξιόπιστα στοιχεία για την αγορά ακινήτων στη Ν.Α. Ευρώπη, ενώ παράλληλα θα εντοπίζει επενδυτικές ευκαιρίες και θα ενημερώνει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με δελτία Τύπου, συνέδρια και ημερίδες, για την πορεία της κτηματαγοράς κάθε χώρας.

 Οι τιμές σε Θεσσαλονίκη και στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης 

Όπως τονίσθηκε κατά την συνέντευξη Τύπου, η ελληνική αγορά παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στα ακίνητα. Πρόσθετο δέλεαρ για τους πολίτες τρίτων χωρών είναι και η δυνατότητα απόκτησης χρυσής βίζας.

Ο κ. Χαϊδούτης υποστήριξε ότι στην Ελλάδα οι εμπορικές αξίες ακόμη και σήμερα υπολείπονται των αντικειμενικών αξιών, παρά την αναπροσαρμογή. Στην αγορά διατίθενται ακίνητα, που έχουν επισκευαστεί προκειμένου να βρούνε αγοραστές και μισθωτές, χωρίς ωστόσο οι τιμές τους να ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία τους.

 Θεσσαλονίκη: Από 500 εως 2.000 ευρώ/τ.μ.

Στη Θεσσαλονίκη η τιμή πώλησης για διαμερίσματα κυμαίνεται από 500 έως 2.000 ευρώ ανά τμ, ενώ για μίσθωση από 4 έως 6 ευρώ. Για γραφειακούς χώρους η τιμή πώλησης διαμορφώνεται από 500 έως 1.700 ευρώ ανά τμ, ενώ για μίσθωση από 3-5 ευρώ το τμ.

Στο Βελιγράδι για αγορά κατοικίας στο κέντρο, αλλά και στο Νέο Βελιγράδι ο αγοραστής θα καταβάλει από 1.500 έως 2.500 ανά τμ,  ενώ για μίσθωση από 5-9 ανά τμ. Για γραφειακούς χώρους στο κέντρο του Βελιγραδίου  οι τιμές μίσθωσης διαμορφώνονται από 5-12 ευρώ ανά τμ και στο Νέο Βελιγράδι από 15-20 ευρώ.

Στο Μαυροβούνιο οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων κυμαίνονται από 900 έως 2.500 ευρώ ανά τμ,  ενώ στα γραφεία από 1.200 έως 3.000 ευρώ.

Στη Βουλγαρία τα διαμερίσματα πωλούνται από 900 έως 2.000 ευρώ ανά τμ, ενώ για μίσθωση από 5-8 ευρώ. Για γραφειακούς χώρους οι τιμές πώλησης ξεκινούν από 1.500 ευρώ και φτάνουν έως 2.500 ανά τμ, ενώ για ενοικίαση από 7-15 ευρώ.

Δεν υπάρχει Δείκτης Τιμών

 Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Μπίλλιας τόνισε ότι για την αγορά είναι μεγάλο πρόβλημα η απουσία αξιόπιστου Δείκτη Εμπορικών Τιμών για τα ακίνητα. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο ομιλητής, δεν γνωρίζουμε ούτε ποιο είναι το απόθεμα των διαθέσιμων ακινήτων, νεόδμητων και παλαιών, τις τάσεις ζήτησης και προσφοράς, δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια το παραμικρό. Εν τούτοις ο κ. Μπίλλιας εκτίμησε ότι ίσως και το 85% των διαθέσιμων ακινήτων να είναι παλαιά και μάλιστα μεγάλης ηλικίας.

Ο κ. Ποταμιάνος είπε πως πράγματι υπάρχει μία αύξηση της ζήτησης της τάξης του 2,5% που πρώτα εκδηλώθηκε στην Αθήνα και στη συνέχεια στα υπόλοιπα μικρότερα αστικά κέντρα της χώρας. Όμως, πέραν αυτής της γενικής αύξησης, που προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, δεν υπάρχουν διαθέσιμα αξιόπιστα στοιχεία για την αγορά ακινήτων.

Ο καθ. Μουζάκης επισήμανε ότι η δημιουργία και λειτουργία του Παρατηρητηρίου θα συμβάλλει στη διαφανέστερη παρακολούθηση της αγοράς ακινήτων, κάτι που θα συμβάλλει στην τόνωση της συγκεκριμένης αγοράς. Πέραν αυτού, υπογράμμισε, πως η παρακολούθηση των αξιών είναι σημαντική και για τον δίκαιο προσδιορισμό της φορολογικής βάσης από πλευράς Πολιτείας.

Ο δικηγόρος κ. Ταρνατώρος εξέφρασε την άποψη ότι το Παρατηρητήριο θα αποτελέσει ένα εργαλείο γνώσης για τις τιμές των ακινήτων, αλλά και ένα πολύ χρήσιμο συμβουλευτικό οδηγό για το νομικό πλαίσιο για τα ακίνητα, σε κάθε μία από τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης.

Από τη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στο Ελληνο-σερβικό επιμελητήτιο βορείου Ελλάδος για την ίδρυση του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων ΝΑ Ευρώπης.

Πηγή: grtimes.gr

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη στο: Σερβικα Αγγλικα