Greek Observatory.gr: Έρχεται reset στη αγορά Ακινήτων: Ανατρεπτικές αλλαγές και ευκαιρίες

Αναφερόμενος στα μεγάλα έργα που έχουν ήδη μπει σε τροχιά υλοποίησης και έχουν πλέον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης, ο αντιπεριφερειάρχης υποδομών και δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλιας, τόνισε ότι με την αναμόρφωση στην εικόνα της Θεσσαλονίκης που θα επιτευχθεί, μοιραία θα δοθεί ώθηση και στην αγορά ακινήτων.

«Η κτηματομεσιτική αγορά θα γνωρίσει άνθιση στην μετά covid-19 εποχή», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Μεγάλες ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων που για να αξιοποιηθούν θα πρέπει να συνοδευτούν από γενναίες θεσμικές ρυθμίσεις, παροχή κινήτρων και χρήσιμων εργαλείων, τόνισε ότι βλέπει ο πρόεδρος του ΤΕΕ-τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Γεώργιος Τσακούμης.

Επισήμανε ότι το project που αγορά το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης αποτελεί το πιο εμβληματικό από αυτά που προγραμματίζονται, λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι αυτό που θα δώσει Brand στην πόλη της Θεσσαλονίκης».

Σημείωσε ότι θετικά στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων θα λειτουργήσει ο χωροταξικός σχεδιασμός που προωθείται από πλευράς της πολιτείας, η ολοκλήρωση του σχεδίου πόλεως για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και το γεγονός ότι πλέον έχει ορατό τέλος το έργο του Εθνικού Κτηματολογίου.

Κύμα επιστροφής Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει κύμα επιστροφής» των Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό προκειμένου να βρουν εργασία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «παρακολουθούν τις εξελίξεις σε επίπεδο έργων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται και ήδη ξεκίνησαν να στέλνουν βιογραφικά σε αναζήτηση εργασιακής θέσης στη χώρα τους την Ελλάδα».

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι θετικά στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων θα λειτουργήσει και ο ψηφιακός χάρτης, το project ύψους 55 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει το ΤΕΕ ενώ γνωστοποίησε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα προκύψει ο ανάδοχος και θα υπογραφεί και η σχετική σύμβαση.

Η έλευση του κορονοϊού καταπλάκωσε την αγορά ακινήτων την εποχή όπου επικρατούσε ευφορία στον κλάδο, επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαϊδούτης, δικηγόρος, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη μείωση μισθωμάτων στην οποία υποβλήθηκαν αναγκαστικά οι ιδιοκτήτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, λέγοντας ότι η ανάκαμψη στον κλάδο θα έρθει από το εξωτερικό τονίζοντας ότι στην μετά covid-19 εποχή θα «δούμε τον κλάδο μας να μεταβάλλεται, να αλλάζει μορφή και δομή».

Κατά τον ίδιο, το ελατήριο που βρίσκεται προ πυλών εκτίναξης στον κλάδο είναι η κατοικία και στο πλαίσιο αυτό διατύπωσε την εκτίμησή του ότι «η αντιπαροχή θα παίξει σημαντικό ρόλο για τον κλάδο μας το επόμενο διάστημα».

O ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη βελτίωσης της σχέσης του κλάδου της αγοράς ακινήτων με το κράτος, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς» ακόμη ο χώρος (αυτός) είναι αδόμητος.

«Απαραίτητη» χαρακτήρισε την προοπτική μείωσης της φορολογίας στην αγορά ακινήτων ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος προγραμμάτων στην ακίνητη περιουσία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Φώτιος Μουζάκης, σημειώνοντας ότι την τελευταία 10ετία ο κλάδος στη χώρα μας άρχισε να αποκτά χαρακτηριστικά αναπτυγμένης αγοράς.

Την ημερίδα συντόνισαν ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου και του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Ν.Α. Ευρώπης, Κώστας Γεωργάκος και ο εμπορικός αντιπρόσωπος και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Β. Ελλάδος, Θεόδωρος Τριανταφυλλίδης.

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη στο: Greek Serbian