Συμφωνίες 1,5 δισ. δολαρίων υπογράφει η Σερβία

Συμφωνίες ύψους ενάμισι δισεκατομμυρίου δολαρίων αναμένεται να υπογράψει με την κινέζικη ηγεσία ο πρωθυπουργός της Σερβίας κ. Αλεξαντερ Βούτσιτς στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Κίνας και δέκα έξι χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που διεξάγεται στην πόλη Σοτσοούου. Ο κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς από το βήμα της Συνόδου επισήμανε ότι οι συμφωνίες αφορούν έργα υποδομής στους τομείς των συγκοινωνιών και της ενέργειας. Ειδικότερα ο κ. Βούτσιτς μιλώντας στην σερβική τηλεόραση είπε οι συμφωνίες αφορούν στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου Βελιγράδι-Βουδαπέστη που θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, την κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού που θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο απόβλητα, την συμμετοχή εταιριών από την Κίνα στην κατασκευή του ευρωπαϊκού αυτοκινητόδρομου που οδηγεί προς Βουλγαρία και Τουρκία ενώ θα υπογραφεί και πρωτόκολλο κατανόησης για την μεγαλύτερη σερβική χαλυβουργία στο Σμεντέρεβο για την οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον κινέζοι επενδυτές.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας ανακοίνωσε επίσης το ενδιαφέρον των κινέζων για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και ανήγγειλε την υπογραφή συμφωνίας για την εξαγωγή στην Κίνα μεγάλων ποσοτήτων βόειου κρέατος.

Ανοίγοντας της εργασίες της Συνόδου ο Κινέζος πρωθυπουργός κ. Λι Κετσιάνγκ ανέφερε ότι οι εμπορικές συναλλαγές με τις 16 χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ανέρχονται σε 60 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ οι εξαγωγές των χωρών αυτών κυρίως σε αγροτικά προϊόντα προς την Κίνα, αυξήθηκαν κατά 70% από τότε που συστάθηκε ο θεσμός. Ο Κινέζος πρωθυπουργός ανήγγειλε μεγάλες επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και προέτρεψε και άλλες χώρες να ενταχθούν στον θεσμό λέγοντας ότι η Κίνα έχει ανάγκη από τα αγροτικά προϊόντα των χωρών τις κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

 

http://www.newsbeast.gr/

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη στο: Σερβικα Αγγλικα