Στις 18 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη το μεγαλύτερο συνέδριο πληροφορικής

To τρίτο Technology Forum και οικοσύστημα καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, με συνεργασίες επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων.

 

Το “3ο Technology Forum” και ο δεύτερος διαγωνισμός τεχνολογικών συμπράξεων “Συνεργάζομαι”, φιλοδοξούν να φέρουν και φέτος, στις 18 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις τάσεις στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης που θέλει τη σύζευξη έρευνας και βιομηχανίας στον εξαιρετικά ανταγωνιστικό κλάδο ΤΠΕ στη διεθνή αγορά, θα συμβάλλουν με τη συμμετοχή τους επιχειρήσεις παγκόσμιας εμβέλειας όπως η Microsoft και η Oracle, ενώ πλέον το διπλό αυτό γεγονός υποστηρίζεται και οργανωτικά από την Enterprise Greece που δηλώνει έτοιμη να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια για εταιρείες του κλάδου αλλά και για projects συμπράξεων.

Το Forum, το μεγαλύτερο συνέδριο πληροφορικής στη βόρειο Ελλάδα, πραγματοποιείται στο ώριμο επιστημονικά και ερευνητικά περιβάλλον της Θεσσαλονίκης, τόνισε το στέλεχος της ΓΓΕΤ/Διεύθυνσης Σχεδιασμού Δράσεων Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Βασίλειος Γογγολίδης, ο οποίος επισήμανε ότι βάσει των στατιστικών του ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας έρχεται 2η στη χώρα, στη χρηματοδότηση έργων Έρευνας & Καινοτομίας από δημόσια δαπάνη, στην οποία μάλιστα συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας με ποσοστό 41,5%.

Η ανισοκατανομή της δραστηριότητας στην Π.Κ.Μ. είναι μεγάλη καθώς το 92,2% επικεντρώνεται στη Θεσσαλονίκη,  αλλά το σημαντικό είναι ότι τουλάχιστον στον κλάδο που εμφανίζει την μεγαλύτερη ερευνητική δραστηριότητα, δηλαδή στον κλάδο Πληροφορικής & Επικοινωνιών, η συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι πολύ μεγάλη, μπροστά με 7,5 εκατ ευρώ, από τους ερευνητικούς φορείς που μετείχαν με 5,8 εκατ σε έργα.

Στη συνέντευξη που παραχώρησαν οι διοργανωτές φορείς του Forum αλλά και του “Συνεργάζομαι”, δύο πράγματα τονίσθηκαν: 1) Ότι θα πρέπει να υπάρξει ενεργοποίηση φορέων και Πολιτείας, για να σταματήσει η έξοδος νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. 2) Ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις δικτυώσεις και τα clusters, τόσο στον τομέα Πληροφορικής & Επικοινωνιών αλλά και στον αγροτοδιατροφικό, όπως επίσης μέσω μέσω διεπιστημονικών συνεργασιών πάνω σε projects καινοτόμα, γιατί δυστυχώς δεν έχουμε ακόνη αναπτύξει κουλτούρα συνεργασιών και συνεργείων.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ σαν οικοδεσπότης που θα φιλοξενήσει τις φετινές διοργανώσεις, καθ. Π. Μήτκας, τόνισε τη σημασία που δίνει το Πανεπιστήμιο στη συνεργασία με το χώρο των επιχειρήσεων. Σήμερα το 15% του ετήσιου κύκλου εργασιών της Επιτροπής Ερευνών(50-55 εκατ το χρόνο), προέρχεται από συμβόλαια με εταιρείες. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, έχουν πιστοποιηθεί τα περισσότερα εργαστήρια Πληροφορικής του ΑΠΘ, προωθείται η δημιουργία spin offs από αποφοίτους, ενώ αρχίζει άμεσα η λειτουργία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας στη Θέρμη, με 8 ερευνητικές ομάδας και άλλες τόσες το Μάιο.

Ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ, κ .Κωνσταντόπουλος, που υποστηρίζει την ολιστική προσέγγιση στα ερευνητικά έργα και τις καινοτόμες δράσεις, δήλωσε ότι το πολύ ανταγωνιστικό ΕΚΕΤΑ έχει 36 έργα Πληροφορικής, συνολικού προϋπολογισμού 14 εκατ, που δίνουν 50 νέες θέσεις εργασίας και στα οποία συμμετέχουν περί τις 20 ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για το ΕΚΕΤΑ η συνεργασία με βιομηχανίες αποτελεί πάγια πρακτική, ενώ στα δυνατά σημεία του Κέντρου είναι το patent fund για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Η υποστήριξη των διοργανώσεων από το ΣΕΒΕ, είναι απολύτως σύμφωνα με τη συλλογιστική της διοίκησης του Συνδέσμου Εξαγωγέων, είπε ο πρόεδρος κ. Λουφάκης καθώς η έρευνα οδηγεί στην καινοτομία και αυτή στη δημιουργία ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών με προοπτικές εξαγωγής.

Η δ/ντρια της Μονάδας Προσέλκυσης του Enterprise Greece κ. Μιχαλοπούλου είπε ότι αρχίζει να δημιουργείται επενδυτικός φάκελος και για ελληνικές εταιρείες ΤΠΕ στο χαρτοφυλάκιο του φορέα που σήμερα περιλαμβάνει 450 εταιρείες, από τις οποίες το 50% είναι τουριστικές, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν projects στην αγροτοδιατροφή και την ενέργεια. Σε ό,τι αφορά την εξωστρέφεια, το Enterprise Greece θα συμμετάσχει πλέον στο World Mobile Forum μαζί με το ΣΕΚΕΕ αλλά και στο Internet of Things, επίσης στη Βαρκελώνη.

Ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Παντελής Αγγελίδης τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας, με το σύνθημα της ΑΖΚ είναι το “μαζί μπορούμε καλύτερα”, προσθέτοντας ότι η Ζώνη, προς τα έξω επιδιώκει να πείσει ότι η “Θεσσαλονίκη αποτελεί φιλικό προορισμό για την καινοτομία”.

Για τον Κωνσταντίνο Καγγελίδη, πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, ο κλάδος μπορεί να στηριχτεί για την ανάπτυξή του σε δύο παράγοντες, ανθρώπινο δυναμικό και στις συνεργασίες. Μάλιστα ο ΣΕΠΒΕ πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία για να ανακοπεί το μείζον πρόβλημα της εξόδου από τη χώρα πολύτιμου ανθρωπίνου δυναμικού.

Στη φιλοσοφία και την πρακτική του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, είναι η συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, τόνισε ο αντιπρόεδρος καθ. Μουσιόπουλος ο οποίος υποστήριξε επίσης ότι στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα cluster ανάλογο του γνωστού Coralia, από ερευνητές μηχανολόγους, που θα απαντήσουν σε ανάγκες κλάδων της παγκόσμιας βιομηχανίας, όπως έχει αποδειχθεί ότι Έλληνες ερευνητές μπορούν και κάνουν για την αυτοκινητοβιομηχανία.

Σημειώνεται ότι το 3ο Technology Forum διοργανώνεται από το ΑΠΘ, το ΕΚΕΤΑ, το ΠΑΜΑΚ, το ΣΕΒΕ και το ΣΒΒΕ, το ΔΙΠΑΕ και τον ΣΕΠΒΕ, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, της ΓΓΕΤ, της ΑΖΚ, του Enterprise Greece, του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ ενεργό συμμετοχή έχει και το ΑΤΕΙΘ.

Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή στο διαγωνισμό του “Συνεργάζομαι”, το χρονοδιάγραμμα είναι το εξής:
Σήμερα, 12 Ιανουαρίου, αναρτάται η πρόσκληση υποβολής συμμετοχής.  Η υποβολή δηλώσεων συμμετοχής λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και στις 25 Απριλίου θα ανακοινωθεί η αξιολόγηση των συμμετοχών. Η απονομή των βραβείων θα γίνει στις 18 Μαΐου, στο πλαίσιο του 3ου Technology Forum.

 

Πηγή: http://www.voria.gr/article/sti-thessaloniki-to-megalitero-sinedrio-pliroforikis

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη στο: Σερβικα Αγγλικα