Το Ελληνο-σερβικό επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το γραφείο της Σέρβικης Δημοκρατίας της Βοσνίας, υποδέχτηκε τη νέα πρέσβης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην Ελλάδα κυρία Milica Ristović Krstić με δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του επιμελητηρίου. Ο πρόεδρος του Ελληνο-σερβικού επιμελητηρίου κύριος Κώστας Γεωργάκος, αφού ευχαρίστησε και καλωσόρισε όλους τους εκλεκτούς παρευρισκομένους, καλωσόρισε τη νέα πρέσβη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην Αθήνα κυρία Milica Ristović Krstić και ανέφερε ΄΄την αναγκαιότητα των στενότερων σχέσεων με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και ιδιαίτερα με τη Σερβική δημοκρατία της Βοσνίας όπου οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών είναι ελάχιστες’’.

΄΄Οι συναλλαγές κυμαίνονται περίπου στα 90 εκατομμύρια εκ των οποίων τα 5 εκατομμύρια αφορούν τις εξαγωγές της Βοσνίας στην Ελλάδα ενώ τα υπόλοιπα 85 εκατομμύρια αφορούν τις εισαγωγές της Βοσνίας από την Ελλάδα. Ειδικότερα για τη Σερβική δημοκρατία της Βοσνίας το 2018 οι εξαγωγές στην Ελλάδα κυμαίνονταν στα 2,5 εκατομμύρια ενώ οι εισαγωγές στη Βοσνία στα 20 εκατομμύρια καθώς επίσης παρατηρήθηκε μια αύξηση 13%’’.

Τα παραπάνω στοιχεία σύμφωνα με τον κ. Κώστα Γεωργάκο μαρτυρούν τα περιθώρια βελτίωσης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των χωρών.  Το Ελληνο-σερβικό επιμελητήριο είναι έτοιμο να συμβάλει με συγκεκριμένες δράσεις στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων της Ελλάδας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και ιδιαίτερα με τη Σερβική δημοκρατία της Βοσνίας, όπου ο πρόεδρος του επιμελητηρίου της σέρβικης Δημοκρατίας και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου της Μπάνια Λούκα είναι μέλη του Δ.Σ του Ελληνο-σερβικού επιμελητήριου .

Η πρέσβης κυρία Milica Ristović Krstić ευχαρίστησε το διοικητικό συμβούλιο του επιμελητηρίου και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο κ. Κώστα Γεωργάκο και εν συνεχεία τόνισε  την διάθεση που υπάρχει για τη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων των χωρών. Επιπλέον, ανέφερε πως δεν είναι καθόλου τυχαίο που η Σερβική δημοκρατία της Βοσνίας έχει ιδρύσει γραφείο στη Θεσσαλονίκη καθώς επίσης ανέφερε ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην κεντρική Μακεδονία και ιδιαίτερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Τέλος, η επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Σερβικής δημοκρατίας της Βοσνίας στην Ελλάδα κυρία Jelena Jonanovic Αθανασίου ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες και κινήσεις που σύντομα θα αποφέρουν καρπούς.

Στα προσεχή σχέδια μας συγκαταλέγεται η πραγματοποίηση ενός ευρηματικού επιχειρηματικού forum το φθινόπωρο του 2019 όπου θα επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη επιχειρήσεις από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με Ελληνικές επιχειρήσεις.

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη στο: Σερβικα Αγγλικα