Ένα νέο χρηστικό εργαλείο, για την αγορά ακινήτων παίρνει σάρκα και οστά. Ο λόγος για το Παρατηρητήριο Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο, σύμφωνα με τους ιδρυτές του, θα παρέχει στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες και επενδυτές, αξιόπιστη πληροφόρηση για την κάθε συμμετέχουσα χώρα. Παράλληλα θα εντοπίζει επενδυτικές ευκαιρίες και θα ενημερώνει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με δελτία Τύπου, συνέδρια και ημερίδες για την πορεία της κτηματαγοράς κάθε χώρας.

Πρωτοστάτης για το εγχείρημα είναι το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδας που από την ίδρυση του αναπτύσσει δράσεις τόσο στην Ελλάδα και στη Σερβία, όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Βαλκανικής. Αξίζει να σημειωθεί πως το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του ίδρυσε Παρατηρητήριο Τιμών Ακινήτων για το νομό Θεσσαλονίκης, προκειμένου να παρέχει πληροφορίες στους εν δυνάμει επενδυτές και επιχειρηματίες.

Στο πλαίσιο αυτό οργανώνοντας και συμμετέχοντας σε πολλά συνέδρια διαπίστωσε το ενδιαφέρον πολιτών και επιχειρηματιών για τις υπόλοιπες χώρες της Ν.Α. Ευρώπης, οι οποίοι αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην πληροφόρηση στο χώρο των επενδύσεων και της αγοράς ακίνητων.

Γι αυτό το λόγο το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο αποφάσισε σε συνεργασία με το ΤΕΕ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, το Σύλλογο Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, την Ένωση Ιδιοκτήτων Ακινήτων Θεσσαλονίκης και το e-learning του ΕΚΠΑ, τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακίνητων ΝΑ Ευρώπης στο οποίο θα συμμετέχουν αντίστοιχοι φορείς, θεσμοί και πανεπιστήμια από τη: Σερβία, Βόσνια, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία και Ρουμανία, κλπ. Οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν στο Παρατηρητήριο παρουσίασαν τον τρόπο λειτουργίας του στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (φωτογραφία) που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου.

Στις αρχές του φθινοπώρου της τρέχουσας χρονιάς έχει προγραμματιστεί η πρώτη επίσημη εκδήλωση του Παρατηρητηρίου στη Σερβία και συγκεκριμένα στο Βελιγράδι.

Σημειώνεται πως στην ιστοσελίδα του Ελληνοσερβικού Επιμελητήριου (www.greekserbian.com) θα υπάρχει ειδική ενότητα με τα νέα και τις δράσεις του Παρατηρητηρίου καθώς και στοιχεία για την κάθε χώρα. Η μίσθωση, η ενοικίαση ενός ακινήτου είναι το Α και το Ω για έναν επιχειρηματία που θέλει να δραστηριοποιηθεί σε μία άλλη χώρα, για το λόγο αυτό το νεόκοπο Παρατηρητήριο Τιμών και Εκτιμήσεων Ακίνητων Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναμένεται να αποτελέσει ένα χρήσιμο «οδηγό».

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε Θεσσαλονίκη και στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης

Η ελληνική αγορά παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στα ακίνητα λόγω της οικονομικής κρίσης και της υπερφορολόγησης. Επιπλέον δέλεαρ για τους πολίτες εκτός ΕΕ αποτελεί η απόκτηση χρυσής βίζας μέσω της αγοράς ακινήτων. Στο πεδίο των τιμών των ακινήτων δεν υπάρχει αύξηση δεδομένου ότι οι εμπορικές αξίες ακόμη και σήμερα υπολείπονται των αντικειμενικών αξιών που αναπροσαρμόσθηκαν και δεν κατάφεραν ωστόσο να τις προσεγγίσουν.

Πλέον διατίθενται στην αγορά ακίνητα, τα οποία βελτιώθηκαν προκειμένου να καταστούν ελκυστικά προς τους υποψήφιους αγοραστές και μισθωτές, χωρίς ωστόσο οι τιμές τους να ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει την υψηλότερη φορολόγηση και τις χαμηλότερες τιμές τόσο σε αστικά ακίνητα, όσο και σε επαγγελματικά τόσο για αγορά, όσο και για μίσθωση.

Όπως επισήμαναν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, οι κκ. Κώστας Γεωργάκος-
πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, Πάρις Μπίλιας- πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ, Λευτέρης Ποταμιάνος-πρόεδρος Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, Κωνσταντίνος Χαϊδούτης-πρόεδρος Ιδιοκτητών Ακίνητων Θεσσαλονίκης, Φώτιος Μουζάκης-καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Πέτρος Ταρνατώρος-νομικός σύμβουλος Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος. η ζήτηση στην ελληνική αγορά ακινήτων κινείται ανοδικά τα τελευταία τρίμηνα με ρυθμούς της τάξης του 2,5%, ενώ μετά από πολύ καιρό καταγράφεται ενδιαφέρον για ακίνητα άνω των 60.000 ευρώ αλλά και πιο ακριβών ακόμη και ακίνητα των 150.000 ευρώ και άνω.

Όπως είπαν επίσης στη Θεσσαλονίκη η τιμή πώλησης για διαμερίσματα κυμαίνεται από 500 έως 2.000 ευρώ ανά τμ, ενώ για μίσθωση από 4 έως 6 ευρώ. Για γραφειακούς χώρους η τιμή πώλησης διαμορφώνεται από 500 έως 1.700 ευρώ ανά τμ, ενώ για μίσθωση από 3-5 ευρώ το τμ.

Την ίδια ώρα στο Βελιγράδι για αγορά κατοικίας στο κέντρο, αλλά και στο Νέο Βελιγράδι ο ενδιαφερόμενος αγοραστής θα καταβάλει από 1.500 έως 2.500 ανά τμ, ενώ για μίσθωση από 5-9 ανά τμ. Για γραφειακούς χώρους στο κέντρο του Βελιγραδίου οι τιμές μίσθωσης διαμορφώνονται από 5-12 ευρώ ανά τμ και στο Νέο Βελιγράδι από 15-20 ευρώ.

Στο Μαυροβούνιο οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων κυμαίνονται από 900 έως 2.500 ευρώ ανά τμ, ενώ στα γραφεία από 1.200 έως 3.000 ευρώ.
Στη Βουλγαρία τα διαμερίσματα πωλούνται από 900 έως 2.000 ευρώ ανά τμ, ενώ για μίσθωση από 5-8 ευρώ. Για γραφειακούς χώρους οι τιμές πώλησης ξεκινούν από 1.500 ευρώ και φτάνουν έως 2.500 ανά τμ, ενώ για ενοικίαση από 7-15 ευρώ.

Από τη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στο Ελληνο-σερβικό επιμελητήτιο βορείου Ελλάδος για την ίδρυση του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων ΝΑ Ευρώπης.

Πηγή: politisnews.gr

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη στο: Σερβικα Αγγλικα