VORIA.GR: ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ: ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ LOCKDOWN ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ
Έρχονται διορθώσεις τιμών το επόμενο διάστημα στην κτηματαγορά – Ξεκαθάρισμα κακών και συνεπών μισθωτών φέρνει ο κορωνοϊός.
Βαρόμετρο για την κτηματαγορά στη μετά- COVID 19 εποχή, αποτελούν οι μήνες που διανύουμε καθώς μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν οι αναμενόμενες διορθώσεις τιμών των ακινήτων. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν αναμφίβολα μειώσεις τιμών, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τις αντιστάσεις που θα επιδείξει ο χώρος.
Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων από τους συμμετέχοντες στην ημερίδα με θέμα «Το Real Estate στην Covid και μετά Covid εποχή», που διοργάνωσε το Ελληνοσερβικό Εμπορικό, Τουριστικό, Επαγγελματικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Β. Ελλάδος και το Παρατηρητήριο Τιμών και Εκτιμήσεων Ακίνητων Ν.Α. Ευρώπης.
«Η κτηματαγορά λειτουργεί βάσει της ψυχολογίας, με το πρώτο lockdown δεν υπήρξαν μειώσεις τιμών και αυτό γιατί η αγορά ακινήτων μετά από δυόμιση χρόνια θετικής πορείας είχε αντιστάσεις. Το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα θα κριθεί από τους μήνες που διανύουμε. Πάντως τα μηνύματα που λαμβάνουμε από το εξωτερικό για την κτηματαγορά της χώρας μας είναι ενθαρρυντικά» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, υπογραμμίζοντας πως ο κλάδος της αγοράς ακινήτων προέρχεται από μια περίοδο που βίωσε βαθιά ύφεση λόγω της οικονομικής κρίσης με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει πλέον, όντας πιο δυνατός, πιο ψύχραιμα την κατάσταση που βιώνουμε.
«Η πανδημία μας βρήκε σε μια περίοδο που η κτηματαγορά ήταν έτοιμη να απογειωθεί, προσγειώνοντας μας απότομα. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανατροπές, μειώσεις αξιών αλλά και ευκαιρίες» είπε χαρακτηριστικά ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου και του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακίνητων Ν.Α. Ευρώπης, Κώστας Γεωργάκος.
Η μεγάλη αναστάτωση που βιώνουμε εξαιτίας του κορωνοϊού θα αποτελέσει το έναυσμα για να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις επαγγελματικές μισθώσεις και θα διαχωρίσει τους κακούς από τους συνεπείς μισθωτές καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Κώστα Χαϊδούτη, δεν είναι λίγοι εκείνοι, όσοι ήδη δεν το έπραξαν, που θα ζητήσουν μειώσεις ενοικίων, μετά από συμφωνία με τον εκμισθωτή και όχι ως αποτέλεσμα κυβερνητικής απόφασης για κάποιους μήνες, στην προσπάθειά τους να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Από την πλευρά τους και αρκετοί εκμισθωτές θα αποδεχτούν αυτή την επιλογή προκειμένου να μη δουν ξενοίκιαστα τα καταστήματα τους με άγνωστο, μάλιστα, το χρονικό διάστημα που ενδεχομένως θα μείνουν αδιάθετα.
Η ακίνητη ιδιοκτησία… στην υπηρεσία του δημοσίου
Σύμφωνα με τον κ. Χαϊδούτη η ακίνητη ιδιοκτησία χρησιμοποιήθηκε τόσο στην περίοδο της οικονομικής κρίσης από το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να ενισχυθούν τα δημόσια ταμεία, όσο και στην υγειονομική κρίση, όποτε επιβλήθηκαν αναγκαστικές μειώσεις μισθωμάτων, πλήττοντας τους ιδιοκτήτες. Ο πρόεδρος της ΕΝΙΑΘ εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για επιστροφή του 50% των κουρεμένων ενοικίων (αφορά επί του παρόντος τον Νοέμβριο) να συνεχίσει μέχρι το τέλος της πανδημίας.
Στα μεγάλα έργα που θα δώσουν ώθηση στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλιας, ενώ από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ – Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσακούμης υπογράμμισε πως οι δημόσιες επενδύσεις είναι αυτές που δίνουν ανάσα στον κλάδο καθώς στις ιδιωτικές επενδύσεις ο κορωνοϊός έφερε πάγωμα.
Για αγορά ακινήτων που βρίσκεται στον πάγο επί μακρόν, την ώρα που είχε μάλιστα αρχίσει να αποκτά χαρακτηριστικά αναπτυγμένης αγοράς και είχε γίνει περισσότερο διαφανής, μίλησε ο Φώτιος Μουζάκης, ακαδημαϊκός υπεύθυνος προγραμμάτων στην ακίνητη περιουσία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.