Τέλος στον “μύθο” και στις φήμες περί δήθεν μεγάλης αναθέρμανσης της αγοράς ακινήτων είτε στο πεδίο της πώλησης, είτε στο πεδίο της ενοικίασης, αλλά και της ανακαίνισης, βάζει έρευνα, που παρουσίασε σήμερα το Παρατηρητήριο Τιμών & Εκτιμήσεων Ακινήτων της Ν.Α. Ευρώπης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview σε δείγμα 805 ατόμων (ηλικίας 17 ετών και άνω) την χρονική περίοδο Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2020 στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στα γραφεία του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος, επισημάνθηκε ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 68% των ερωτώμενων δεν σχεδιάζει στα επόμενα δύο χρόνια να αγοράσει ή να ενοικιάσει κάποιο ακίνητο, έναντι του 32% που απαντά θετικά για το ίδιο ζήτημα.

Αντίστοιχα, το 88% απαντά όχι/μάλλον όχι στο ενδεχόμενο ανακαίνισης του σπιτιού του την επόμενη διετία και μόλις το 12% λέει ναι/μάλλον ναι.

Παρόλο που δεν επαληθεύονται οι μεμονωμένες απόψεις ότι η αγορά ακινήτων επιστρέφει στις παλαιότερες καλές εποχές, το στοιχείο που η έρευνα επαληθεύει είναι η “απογείωση” των ενοικίων στη Θεσσαλονίκη. Έτσι, το 82% των συμμετεχόντων στην έρευνα απαντά πως είναι υψηλές οι τιμές των ενοικίων στην πόλη, έναντι του 16% που τις χαρακτηρίζει λογικές και μόλις του 2% που λέει πως είναι χαμηλές.

Σχετικά μοιρασμένες είναι οι απόψεις του δείγματος της έρευνας για τις τιμές πώλησης των ακινήτων, καθώς το 45% τις χαρακτηρίζει υψηλές, το 42% λογικές και το 13% χαμηλές.

Σε κάθε περίπτωση, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων και συγκεκριμένα το 83% αναμένει αλλαγές στις τιμές των ακινήτων (προφανώς με ανοδική τροχιά) στις περιοχές, στις οποίες μελλοντικά θα λειτουργήσει το Μετρό.

Μεγάλη ή αρκετή δυσκολία αντιμετώπισε το 75% των συμμετεχόντων όταν χρειάστηκε να εντοπίσει κάποιο κατάλληλο ακίνητο προς αγορά ή προς ενοικίαση την τελευταία φορά που απαιτήθηκε να πράξει κάτι τέτοιο (το 25% απαντά ότι ήταν εύκολο/αρκετά εύκολο να αγοράσει ή να ενοικιάσει).

Η έρευνα απομυθοποιεί και το φαινόμενο “AirBnb”, καθώς το 70% απαντά πως εάν υπήρχε η δυνατότητα δεν θα έβαζε το ακίνητο του σε μία παρόμοια πλατφόρμα προς ενοικίαση, έναντι του 30% που απαντά ναι/μάλλον ναι.

Αξιολογώντας την παροχή των μεσιτικών υπηρεσιών η έρευνα ρωτά σχετικά και στο πλαίσιο αυτό το 75% απαντά ότι είναι πολύ/αρκετά ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες του μεσίτη (όταν τις χρειάστηκε), έναντι του 25% που λέει λίγο/καθόλου.

Πάντως οι ερωτώμενοι σε ποσοστό 44% δεν αξιοποίησαν τις υπηρεσίες κάποιου μεσίτη την τελευταία φορά που χρειάστηκε να πωλήσουν, να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν κάποιο ακίνητο, αλλά υλοποίησαν την σχετική πράξη μόνοι τους. Ωστόσο, ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό της τάξης του 42% είχε μεσίτη, ενώ το 14% ενήργησε και από μόνο του, αλλά και με την βοήθεια μεσίτη.

Να σημειωθεί πως οι συμμετέχοντες στην έρευνα απαντούν σε ποσοστό 56% ότι ιδιοκατοικούν, ενώ το 44% πως ενοικιάζει.

Το 43% θεωρεί πως ένα τριάρι είναι το καλύτερο σπίτι για να καλύψει τις ανάγκες του, το 33% ένα δυάρι, το 11% ένα στούντιο-γκαρσονιέρα, το 9% ένα τεσσάρι και το 4% από τεσσάρι και άνω.

Πηγή: https://www.thessnews.gr/article/162715/ereyna-tou-paratiritiriou-timon-oi-8-stous-10-briskoun-akriba-ta-enoikia-sti-thessaloniki

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη στο: Σερβικα Αγγλικα