GRTIMES.gr: Στην «απόψυξη» θα μπει γρήγορα η ελληνική κτηματαγορά

Άννη Καρολίδου

 O covid έβαλε την κτηματαγορά στην κατάψυξη αλλά θεωρείται βέβαιο, ότι το real estate θα μπει σύντομα στη διαδικασία της απόψυξης. Αναπόφευκτα θα υπάρξει διόρθωση τιμών προς τα κάτω, αλλά τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο άσκημα, γιατί θα βγούμε γρήγορα από την κρίση, όπως προέβλεψε ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγους Μεσιτών Αθηνών- Αττικής.

Την παραπάνω πρόβλεψη κατέθεσε ο κ. Ποταμιάνος στη διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσαν το Ελληνο- Σερβικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος και το Παρατηρητήριο Τιμών Ακινήτων Ν.Α. Ευρώπης με θέμα «Το Real Estate στην Covid και μετά Covid εποχή».

Μάλιστα ο πρόεδρος των Μεσιτών Αττικής δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά ενθαρρυντικά μηνύματα από το εξωτερικό που φανερώνουν ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ακινήτων, με το μόνο αρνητικό να αφορά στη σχέση του ελληνικού κράτους με την κτηματαγορά.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Κώστα Γεωργάκου ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι η πανδημία μας προσγείωσε όταν η αγορά πήγαινε να απογειωθεί, ενώ προέβλεψε ότι στην ερχόμενη δεκαετία θα υπάρξουν πολλές ανατροπές στην ελληνική κτηματαγορά, όχι αναγκαστικά αρνητικές.

Πολύ αισιόδοξο μήνυμα για τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων, μετέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & Δικτύων κ. Πάρις Μπίλιας, προβλέποντας ότι τα μεγάλα έργα που γίνονται στη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια, δημιουργούν υποδομές που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης και θα ανεβάσουν την αγορά ακινήτων.

ΜπίλιαςΈργα 100άδων εκατομμυρίων

«Η Περιφέρεια προγραμματίζει έργα εκατοντάδων εκατομμύριων» είπε ο κ Μπίλιας , που αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά οδικά έργα, το σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που θα συνδέει Θεσσαλονίκη με Έδεσσα και, το οδικό δίκτυο Σιθωνίας.

Ο κ. Μπίλιας μίλησε για τα μεγάλα έργα της πόλης, την ανάπλαση της ΔΕΘ, το Μετρό που πια μετράει αντίστροφα για να ολοκληρωθεί, για τα έργα στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, τα έργα στον ΟΛΘ, την οραματική ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου, ενώ προέβλεψε ότι η εγκατάσταση στην πόλη ξένων πολυεθνικών, μαζί με το Thess INTEC, θα δημιουργήσουν ζήτηση για κατοικίες υψηλών προδιαγραφών.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργου Τσακούμη, παρότι σε πρώτη φάση, όπως είπε, ο κορωνοϊός πάγωσε τις εξελίξεις στα ιδιωτικά έργα, με την τεχνική δραστηριότητα να εξαρτάται αυτή την περίοδο από τα δημόσια έργα και τα αυτοδιοικητικά.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ αναφέρθηκε στο νέο χωροταξικό νόμο, που παρά τις αντιδράσεις που προκαλεί για τους όρους που θέτει για την εκτός σχεδίου δόμηση, τακτοποιεί και πολλά χωρικά θέματα και ζητήματα χρήσεων γης. Στα θετικά ο κ. Τσακούμης προσέθεσε την ολοκλήρωση του ΓΠΣ του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και την ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης της χώρας.

Η Ευρώπη δαπανά 70 δις. για να δώσει νέα ζωή στις υφιστάμενες παλιές κατασκευές είπε ο κ. Τσακούμης, θα πρέπει και η Ελλάδα να επενδύσει σε έξυπνες και πράσινες πόλεις.

«Αδιαθέτησε» η ακίνητη ιδιοκτησία

Στη σύντομη τοποθέτησή του ο δικηγόρος και πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ακινήτων νομού Θεσσαλονίκης, είπε ότι για ακόμη μία φορά οι αποφάσεις της Πολιτείας- με την επιβολή της έκπτωσης στα μισθώματα- έπληξαν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, προσθέτοντας ότι έστω και εκ των υστέρων, ήταν θετική η απόφαση για επιστροφή του 50% της μείωσης που επιβλήθηκε.

Ο κ. Χαϊδούτης τάχθηκε υπέρ των προγραμμάτων, σαν το «Εξοικονομώ- Αυτονομώ», που αναβαθμίζουν ενεργειακά τις κατοικίες υποστηρίζοντας οικονομικά τους ιδιοκτήτες που προβαίνουν σε βελτιωτικά έργα.

Μουζάκης: Υψηλές προσδοκίες

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και υπεύθυνος Προγραμμάτων στην Ακίνητη Περιουσία κ. Φώτης Μουζάκης, είπε ότι σε μία αγορά «παγωμένη», στην οποία ουσιαστικά δεν πραγματοποιείται τζίρος, όπως συμβαίνει λόγω covid, δεν μπορούν να γίνουν αξιόπιστες μετρήσεις αξιών.

Εν τούτοις, παρά την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, η ελληνική κτηματαγορά έχει θετικές προοπτικές καθώς στην προηγούμενη δεκαετία άρχισε να αποκτά χαρακτηριστικά ανεπτυγμένης αγοράς, με περισσότερη διαφάνεια ενώ παρακολουθείται πλέον από επιστημονικά συστήματα μέτρησης και παρακολούθησης των αξιών.

Η ελληνική οικονομία, όπως φαίνεται από τις εκθέσεις των διεθνών οίκων, κερδίζει την εμπιστοσύνη των αγορών γι΄αυτό και οι ξένοι επενδυτές βλέπουν την χώρα μας με αποτέλεσμα να προσελκύει ενδιαφέρον και η κτηματαγορά.

Την ημερίδα συντόνισε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Βορείου Ελλάδος κ. Θεόδωρος Τριανταφυλλίδης.

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη στο: Σερβικα Αγγλικα