Η Eurobank θέλει να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της στη Σερβία και θα εξέταζε το ενδεχόμενο εξαγοράς αν εμφανίζονταν κάποια ευκαιρία, δήλωσε στο Reuters η διευθύνουσα σύμβουλος της Eurobank Serbia, Slavica Pavlovic.

Η Eurobank, η μοναδική ελληνική τράπεζα που δραστηριοποιείται στη Σερβία, είναι η έβδομη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας με μερίδιο αγοράς 4,5%. «Στόχος μας είναι να είμαστε μεταξύ των πέντε κορυφαίων τραπεζών, και οι ευκαιρίες για οργανική ανάπτυξη είναι περιορισμένες στη Σερβία», σχολίασε. «Δεν αποκλείω μια εξαγορά αν εμφανιστεί κάποια ευκαιρία».

Το Reuters υπενθυμίζει πως οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας που δραστηριοποιούνταν στη Σερβία (η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς), πούλησαν τα παραρτήματά τους εκεί λόγω της κρίσης.

Περίπου 30 τράπεζες, η πλειονότητα των οποίων είναι παραρτήματα Ευρωπαϊκών τραπεζών, δραστηριοποιούνται στη Σερβία, όμως οι αναλυτές λένε πως ο αριθμός είναι υπερβολικά μεγάλος για μια χώρα 7 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Η συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια και η τάση αυτή θα συνεχιστεί. Είναι ξεκάθαρο πως μόνο μεγάλοι παίκτες μπορούν να επιτύχουν επαρκή κερδοφορία».

Όπως ανέφερε η κα Pavlovic, η Eurobank ανακοίνωσε πέρυσι αύξηση 10% στον δανεισμό και προ φόρων κέρδη ύψους 20 εκατ. ευρώ. «Αναμένουμε να διατηρήσουμε αυτήν την ανάπτυξη του δανεισμού φέτος και τα επόμενα χρόνια», είπε, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για την πρόκληση που συνιστούν τα χαμηλά επιτόκια αλλά και οι πιθανές αλλαγές στη νομοθεσία της χώρας, καθώς η Σερβία οδεύει προς την ένταξή της στην ΕΕ.

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη στο: Σερβικα Αγγλικα