Chipita: Παραγωγικό άνοιγμα σε Σλοβακία, Σερβία και Μαλαισία

Ήταν το 1995 όταν η Chipita του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ξεκίναγε τις πρώτες παραγωγικές της προσπάθειές εκτός των ελληνικών συνόρων. Εικοσιένα χρόνια μετά από αυτά τα πρώτα διεθνή παραγωγικά βήματα και έχοντας καταφέρει να πατήσει παραγωγικά πόδι σε τέσσερις από τις πέντε ηπείρους, η εταιρεία του Σπύρου Θεοδωρόπουλου που ιδρύθηκε το 1973, ετοιμάζεται να εισέλθει παραγωγικά σε τρεις νέες αγορές.

Ήδη έχει υπογράψει συμφωνία με την εταιρεία Munchy’s για την από κοινού δημιουργία εργοστασίου στην Μαλαισία ενώ έχει “κλειδώσει” η παραγωγική της επέκταση σε Σλοβακία και Σερβία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η Chipita πρόκειται να επενδύσει συνολικά περί τα 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ στη Μαλαισία όπου η επένδυση θα γίνει από κοινού με την Munchy’s η οποία θα ελέγχει το 60% της κοινής εταιρείας και το υπόλοιπο 40% η ελληνική εταιρεία. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο, το οποίο θα παράγει κρουασάν, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του έτους.

Εκτός από τη Μαλαισία, η Chipita έχει δρομολογήσει τη δημιουργία δύο ακόμη εργοστασίων αυτή τη φορά στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Η συγκεκριμένη επένδυση είναι συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ, τα εργοστάσια θα δημιουργηθούν από την ελληνική εταιρεία σε Σλοβακία και Σερβία και θα λειτουργήσουν το καλοκαίρι του 2018.

Σήμερα, η Chipita δραστηριοποιείται διεθνώς σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων: τα croissants και παρεμφερή προϊόντα ζύμης, τα αλμυρά snacks (Bake Rolls), τα cakes και τα ζαχαρώδη προϊόντα, ενώ πουλά τα προϊόντα της στους καταναλωτές 66 χωρών είτε απευθείας είτε μέσω στρατηγικών συνεργασιών, τα οποία παράγονται  σε 19 εργοστάσια 11 διαφορετικών χωρών. Συγκεκριμένα διαθέτει 11 δικά της εργοστάσια σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Ινδία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία και Τουρκία, λειτουργώντας 37 γραμμές παραγωγής. Επίσης δραστηριοποιείται μέσω στρατηγικών συνεργασιών, με 8 εργοστάσια και 31 γραμμές παραγωγής σε Αίγυπτο, Μεξικό, Γκάνα και Σαουδική Αραβία. Διεθνοποίηση η οποία αποτυπώνεται και στα οικονομικά της μεγέθη αφού το 85% του τζίρου της προέρχεται από τις διεθνείς αγορές.

της Αλεξάνδρας Γκίτση 

www.capital.gr

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη στο: Σερβικα Αγγλικα