Ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου της Σερβίας, κ. Pavle Petrović, δήλωσε ότι η Σερβία θα καλύψει εκ νέου από τον εθνικό της προϋπολογισμό τις απώλειες που δημιούργησαν οι κρατικές εταιρείες από το 2011 έως το 2015, ενώ η ίδια πολιτική στήριξης από τον προϋπολογισμό θα συνεχιστεί μέχρι και το 2018.

Όπως υπογράμμισε, ο μεγαλύτερος κίνδυνος βρίσκεται στην προοπτική συσσώρευσης νέων ζημιών και χρεών, γεγονός που συνέβη και κατά το 2016. Συγκεκριμμένα, όπως εξήγησε, η RTB Bor (εξορυκτική βιομηχανία) δεν πλήρωσε τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, επιβαρύνοντας και πάλι τη ΔημόσιαΥπηρεσία Ηλεκτρισμού (EPS) και την εταιρεία φυσικού αερίου Srbijagas, ήτοι σε τελική ανάλυση τον Εθνικό Προϋπολογισμό.

Όπως εκτιμάται, το ποσοστό του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017 που θα προέλθει από τα ανεξόφλητα χρέη και τη προοπτική συσσώρευσης νέων ζημιών και χρεών των δημοσίων επιχειρήσεων θα ξεπεράσει το 50% του συνολικού ελλείματος του Εθνικού Προϋπολογισμού.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου υπενθύμισε ότι η Σερβική Κυβέρνηση, με βάση το σχέδιο για μείωση ελλείμματος του προϋπολογισμού, το οποίο πριν από 2 χρόνια επεξεργάστηκε σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συμφώνησε να απολυθούν 75.000 εργαζόμενοι από τον δημόσιο τομέα.

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη στο: Σερβικα Αγγλικα