Αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων βλέπουν άνθρωποι του χώρου – Τα πιο οικονομικά ακίνητα διαθέτει η Θεσσαλονίκη, έναντι άλλων βαλκανικών πόλεων
Στην αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων και στην πληρέστερη και αξιόπιστη ενημέρωση των εν δυνάμει επενδυτών στοχεύει το Παρατηρητήριο Τιμών και Εκτιμήσεων Ακίνητων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η δημιουργία του οποίου, ανακοινώθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου.
Πρωτοστάτης στο εγχείρημα είναι το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδας, το οποίο διαπίστωσε το κενό που υπήρχε στην έγκυρη πληροφόρηση, αλλά και το ενδιαφέρον πολιτών και επιχειρηματιών για την αγορά ακινήτων της ΝΑ Ευρώπης.
Στην προσπάθεια του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου συνοδοιπόρους του έχει το ΤΕΕ/ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, τον Σύλλογο Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, την Ένωση Ιδιοκτήτων Ακινήτων Θεσσαλονίκης και το e-learning του ΕΚΠΑ, ενώ συμμετέχουν αντίστοιχοι φορείς, θεσμοί και πανεπιστήμια από τη: Σερβία, Βόσνια, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία και Ρουμανία, κλπ.
Στόχος του Παρατηρητηρίου είναι να εντοπίζει επενδυτικές ευκαιρίες και να ενημερώνει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με δελτία Τύπου, συνέδρια και ημερίδες για την πορεία της κτηματαγοράς κάθε χώρας.
Στις αρχές του φθινοπώρου της τρέχουσας χρονιάς έχει προγραμματιστεί η πρώτη επίσημη εκδήλωση του Παρατηρητηρίου στη Σερβία και συγκεκριμένα στο Βελιγράδι.
«Μέσα από συζητήσεις προέκυπτε συχνά πως υπάρχει μία στρεβλή εικόνα για την κτηματαγορά της χώρας μας. Για παράδειγμα Σέρβοι ενδιαφερόμενοι είχαν την εντύπωση πως οι τιμές των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη είναι εξετευλιστικές και πως υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσει κάποιος με 500 ευρώ το τμ διαμέρισμα στην παραλία» ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, Κώστας Γεωργάκος υπογραμμίζοντας πως υπήρξαν και περιπτώσεις που επενδυτές έχασαν τις προκαταβολές που έδωσαν λόγω κακής πληροφόρησης.
«Η έλλειψη ενός αξιόπιστου δείκτη τιμών ακινήτων είναι διαχρονικό. Σε αυτό τον τομέα έρχεται να συνδράμει το Παρατηρητήριο αλλά και να αναδείξει στρεβλώσεις στις τιμές προκειμένου να διορθωθούν» ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας υπογραμμίζοντας πως υπάρχει μεγάλο απόθεμα γερασμένων ακινήτων. «Το 85% είναι γερασμένα κτήρια, κατασκευασμένα με τον παλιό αντισεισμικό κανονισμό» τόνισε ο κ. Μπίλλιας, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει εικόνα για τον αριθμό των ακινήτων που είναι αδιάθετα.
Η Θεσσαλονίκη έρχεται πιο κοντά στις βαλκανικές χώρες
«Το Παρατηρητήριο Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα «διαφημίσει» την Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη έρχεται όλο και πιο κοντά στις βαλκανικές χώρες. Είναι ενδεικτικό πως μετά την αποπεράτωση μεγάλων οδικών δικτύων η απόσταση Βελιγραδίου- Θεσσαλονίκης είναι 5,5 περίπου ώρες ενώ για τη Σόφια μετά την ολοκλήρωση ενός μικρού τμήματος που είναι σε εξέλιξη, η απόσταση θα είναι περίπου 2,5 ώρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργάκος.
Σημειώνεται πως στην ιστοσελίδα του Ελληνοσερβικού Επιμελητήριου (www.greekserbian.com) θα υπάρχει ειδική ενότητα με τα νέα και τις δράσεις του Παρατηρητηρίου καθώς και στοιχεία για την κάθε χώρα.
Αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων
Για αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων μετά από μία 10ετία ύφεσης έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος υπογραμμίζοντας πως ευελπιστεί το νέοκοπο Παρατηρητήριο Τιμών να καταγράψει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ακινήτων.
«Όποιος μιλάει ελληνικά βγάζει στατιστικά στοιχεία για την αγορά ακινήτων, ωστόσο δεν αποτυπώνεται πάντα η πραγματική εικόνα της κτηματαγοράς» σημείωσε ο κ. Ποταμιάνος.
«Βιώνουμε την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων» είπε ο πρόεδρος των Ιδιοκτήτων Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Χαϊδούτης τονίζοντας πως «οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μετά από μία περίοδο στασιμότητας, που ήταν απόρροια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, προχώρησαν σε εκτεταμένες ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις. Πλέον διατίθενται στην αγορά ακίνητα, τα οποία βελτιώθηκαν προκειμένου να γίνουν ελκυστικά για τους υποψήφιους αγοραστές και μισθωτές».
Μάλιστα ο κ. Χαϊδούτης συμπλήρωσε πως οι εξαγγελίες για ελάφρυνση των ιδιοκτήτων ακινήτων θα αποτελέσουν κίνητρο και για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν κάποιο ακίνητο.
Η πλέον προσιτή αγορά ακινήτων είναι στη Θεσσαλονίκη και στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης
«Η Ελλάδα, έχει την υψηλότερη φορολόγηση και τις χαμηλότερες τιμές τόσο σε αστικά ακίνητα, όσο και σε επαγγελματικά τόσο για αγορά, όσο και για μίσθωση, έναντι άλλων βαλκανικών χωρών» ανέφερε ο κ.Γεωργάκος, υπογραμμίζοντας πως «στη Θεσσαλονίκη η τιμή πώλησης για διαμερίσματα κυμαίνεται από 500 έως 2.000 ευρώ ανά τμ, ενώ για μίσθωση από 4 έως 6 ευρώ. Για γραφειακούς χώρους η τιμή πώλησης διαμορφώνεται από 500 έως 1.700 ευρώ ανά τμ, ενώ για μίσθωση από 3-5 ευρώ το τμ».
Την ίδια ώρα στο Βελιγράδι για αγορά κατοικίας στο κέντρο, αλλά και στο Νέο Βελιγράδι ο ενδιαφερόμενος αγοραστής θα καταβάλει από 1.500 έως 2.500 ανά τμ, ενώ για μίσθωση από 4-7 ευρώ ανά τμ. Για γραφειακούς χώρους στο κέντρο του Βελιγραδίου οι τιμές μίσθωσης διαμορφώνονται από 5-12 ευρώ ανά τμ και στο Νέο Βελιγράδι από 15-20 ευρώ.
Στο Μαυροβούνιο οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων κυμαίνονται από 900 έως 2.500 ευρώ ανά τμ, ενώ στα γραφεία από 1.200 εώς 3.000 ευρώ.
Στη Βουλγαρία τα διαμερίσματα πωλούνται από 900 έως 2.000 ευρώ ανά τμ, ενώ για μίσθωση από 5-8 ευρώ. Για γραφειακούς χώρους οι τιμές πώλησης ξεκινούν από 1.500 ευρώ και φτάνουν έως 2.500 ανά τμ, ενώ για ενοικίαση από 7-15 ευρώ.
Από τη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στο ελληνο-σερβικό επιμελητ’ηριο βορείου Ελλάδος για την ίδρυση του Παρατηρητήριο Τιμών και Εκτιμήσεων Ακίνητων Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Πηγή: https://www.voria.gr/article/piani-doulia-to-paratiritirio-timon-akiniton-tis-na-evropis?fbclid=IwAR1u6q5Sc13gTnYcUx2Ogbd05bzNX1T2pyAO3BwRlvv0p-O2Jprfz-LYlMo