Οικονομικό & Επιχειρηματικό Περιβάλλον ΣΕΡΒΙΑΣ

Εκτιμήσεις ρυθμού ανάπτυξης οικονομίας Σερβίας
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Σερβίας, το δεύτερο τρίμηνο του 2024, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Σερβίας αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 4,0%, αναθεωρώντας προς τα κάτω την εκτίμησή της από τον Ιούλιο τ.ε. για ανάπτυξη 4,2%. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου αναθεωρήθηκε επίσης προς τα κάτω, στο 4,6% από το 4,7% που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία. Σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, η σερβική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,8% τον Απρίλιο-Ιούνιο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο (0,7%). Σε ετήσια βάση, ο κλάδος των κατασκευών κατέγραψε τη σημαντικότερη πραγματική αύξηση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (ΑΠΑ) – 7,2%, το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου τ.ε. Ακολούθησε ο ευρύτερος κλάδος του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, των επισκευών, μεταφορών και αποθήκευσης μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών, καθώς και των δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών διαμονής και εστίασης, των οποίων η συνδυασμένη ακαθάριστη προστιθέμενη αξία αυξήθηκε κατά 7,1% ετησίως το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Ακολούθησε ο τομέας της δημόσιας διοίκησης και άμυνας, της υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, της εκπαίδευσης και των δραστηριοτήτων υγείας και κοινωνικής εργασίας με αύξηση 4,4%. Ταυτόχρονα, η γεωργία, η δασοκομία και η αλιεία σημείωσαν συρρίκνωση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας τους κατά πραγματικό 4,1% σε ετήσια βάση, αποτελώντας τον μοναδικό τομέα της οικονομίας με μείωση της παραγωγής το β΄ τρίμηνο. Όσον αφορά τα μεγέθη δαπανών, οι δαπάνες τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών αυξήθηκαν, το β΄ τρίμηνο του 2024, κατά πραγματικό 4,8% σε ετήσια βάση, οι δαπάνες τελικής κατανάλωσης της γενικής κυβέρνησης σημείωσαν άνοδο 4,5%, ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου σημείωσε άλμα κατά 8,5%, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 4,4% και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ενισχύθηκαν κατά 8,5%. Οι εκτιμήσεις τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο και της Παγκόσμιας Τράπεζας (Ιούνιος και Ιούλιος τ.ε. αντίστοιχα) για το τρέχον έτος αναφέρουν ότι η σερβική οικονομία αναμένεται να επεκταθεί κατά 3,8% και 3,5% αντίστοιχα.

IPESE: Η Σερβία στην κορυφή της Ευρώπης ως προς την αύξηση του ΑΕΠ
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Ινστιτούτου Πολιτικής και Οικονομίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (IPESE), η Σερβία γνώρισε σημαντική οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία επτά χρόνια, με το ΑΕΠ της να αυξάνεται με ρυθμό 2,5 φορές ταχύτερο από τον μ.ο. της ΕΕ. Αυτή η ανάπτυξη προέρχεται κυρίως από τον κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος συμβάλλει κατά 5,5-6,4% στο ΑΕΠ. Από το 2018, το ΑΕΠ της Σερβίας έχει αυξηθεί κατά 26,5%, σε σύγκριση με 10,2% στην ΕΕ. . Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Σερβίας είναι σήμερα πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ, με πρόσφατα στοιχεία να δείχνουν αύξηση 4,6% το α’ τρίμηνο του 2024.Ο πληθωρισμός της Σερβίας ανήλθε σε 4,3% τον Ιούλιο, εντός του στοχευόμενου εύρους, και οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν, μειώνοντας τη διαφορά από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η εστίαση της σερβικής κυβέρνησης στις δημόσιες επενδύσεις, ιδιαίτερα στις υποδομές, υπήρξε βασικός παράγοντας για τη διατήρηση αυτής της ανάπτυξης. Η χώρα στοχεύει να συνεχίσει αυτή την τάση με έναν νέο επενδυτικό κύκλο, που περιλαμβάνει προγραμματισμένες επενδύσεις άνω των 17 δισ. ευρώ έως το 2027.

Η NBS μειώνει το βασικό επιτόκιο κατά 0,25% σε 5,75%
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας της Σερβίας (NBS) αποφάσισε υπέρ της περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης, μειώνοντας το βασικό επιτόκιο κατά 25 μ.β στο 5,75%. Τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων μειώθηκαν επίσης – στο 4,5% και 7% αντίστοιχα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο καθοδηγήθηκε από το γεγονός ότι ο πληθωρισμός κυμαίνεται εντός του ορίου ανοχής (3±1,5%) από τον Μάιο, και είναι πιθανό να παραμείνει βραχυπρόθεσμα στα πλαίσια αυτά και να μειωθεί περαιτέρω σε μεσοπρόθεσμη βάση. Προστίθεται ότι η πραγματική και αναμενόμενη κίνηση των βασικών παραγόντων πληθωρισμού, και ιδίως η περαιτέρω άμβλυνση των παγκόσμιων πληθωριστικών πιέσεων και η αντιπληθωριστική επίδραση των μέχρι στιγμής περιοριστικών νομισματικών μέτρων, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω νομισματική χαλάρωση.

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη στο: Σερβικα Αγγλικα