Με 97 συμμετοχές τουριστικών πρακτόρων και τουριστικών οργανισμών από τη σερβική πλευρά και 135 από την ελληνική διοργανώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη το 1ο Ελληνοσερβικό Φόρουμ Τουρισμού, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκαν οι δυνατότητες και ευκαιρίες αύξησης των τουριστικών ροών μεταξύ των δύο χωρών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και η ανάπτυξη συνεργασίας σε διαφορετικές μορφές τουρισμού, εκπαιδευτικό, επιστημονικό, θρησκευτικό και αθλητικό.
Η ανάδειξη της Ελλάδας σε τουριστικό προορισμό για τους Σέρβους 12 μήνες το χρόνο, και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, και η αύξηση των επισκέψεων Ελλήνων σε όλη τη Σερβία και όχι μόνο στο Βελιγράδι και με περισσότερες διανυκτερεύσεις, ήταν ο στόχος του Φόρουμ, που διοργάνωσαν το Ελληνοσερβικό Εμπορικό, Τουριστικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Βόρειας Ελλάδας και το Επιμελητήριο Ελλάδας – Σερβίας με τη στήριξη της ΔΕΘ στο πλαίσιο της 34ης Διεθνούς Τουρισμού Philoxenia.
Στη στρατηγική της εξωστρέφειας, του διακρατικού διαλόγου, της διαπεριφερειακής συνεργασίας στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης, μπορούν να αναπτυχθούν πολύ σημαντικά βήματα τα επόμενα χρόνια προκειμένου οι Σέρβοι να επισκεφθούν και άλλους τουριστικούς προορισμούς τα επόμενα χρόνια, οι Έλληνες να γνωρίσουν τους τουριστικούς προορισμούς της Σερβίας, ώστε ο τουρισμός να λειτουργήσει ως γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και κλειδί για την επίτευξη των στόχων μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την οικονομική πρόοδο και την οικονομική συνοχή, τόνισε η γενική γραμματέας Τουρισμού του υπουργείου Τουρισμού, Ευρυδίκη Κουρνέτα, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Forum.
Η Σερβία αποτελεί μία δυναμική αγορά, όπως επίσης και έναν αγαπημένο προορισμό για τους Έλληνες. Την τελευταία διετία καταγράφεται διψήφια αύξηση των τουριστικών αφίξεων από τη Σερβία στην Ελλάδα, η οποία παραμένει ο δημοφιλέστερος προορισμός διακοπών για τους Σέρβους τουρίστες, είπε η κ. Κουρνέτα, παρουσιάζοντας πρόσφατα στοιχεία. Οι αφίξεις των Σέρβων στην Ελλάδα ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο το 2017, με αύξηση 29,1% σε σχέση με το 2016, που ήταν 856.000. Η ισχυρή δυναμική συνεχίζεται και το 2018 με αύξηση που επίσης ξεπερνά το 15%.
Ως πεδίο ανάπτυξης κοινών πρωτοβουλιών για την εμβάθυνση και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τουρισμό ανέφερε τους τομείς της τουριστικής προώθησης και προβολής, της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, της ανταλλαγής στατιστικών στοιχείων και πληροφόρησης για τη νομοθεσία, τον τομέα των τουριστικών επενδύσεων, των ταξιδιωτικών οργανισμών και επιχειρήσεων, όπως και τον τομέα της προώθησης των ειδικών εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
“Χρειαζόμαστε και θέλουμε η Ελλάδα να γίνει ένας προορισμός για 12 μήνες για τους Σέρβους. Χρειαζόμαστε και θέλουμε οι σέρβοι επισκέπτες να βιώσουν και τις άλλες ομορφιές της Ελλάδας. Επίσης θέλουμε οι Έλληνες να έχουμε την πρωτιά σε επισκεψιμότητα στη Σερβία, οι έλληνες τουρίστες που ταξιδεύουν σε σερβικούς προορισμούς να φθάσουν και να ξεπεράσουν τους 100.000 (από περίπου 67.000 που είναι σήμερα). Εμείς ανοίγουμε τον δρόμο και τον δείχνουμε εσείς κάνετε τη συνεργασία πράξη” τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Εμπορικού, Τουριστικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδας Κώστας Γεωργάκος.
Τα στοιχεία που απαριθμούμε και επαναλαμβάνουμε, όταν μιλάμε για τις σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας και των δύο λαών είναι η εγγύτητα, η καλοσύνη, ομοιότητα στον χαρακτήρα, στον τρόπο σκέψης, στην άποψη για τη ζωή, υπογράμμισε ο γενικός πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, Σίνισα Πάβιτς.
“Παρουσιάζουμε τον σερβικό τουρισμό στους Έλληνες φίλους μας, στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε συνεργασίες διαβεβαιώνοντας ότι η ίδια ατμόσφαιρα, η ίδια αίσθηση που έχουμε εμείς οι Σέρβοι όταν ερχόμαστε στην Ελλάδα περιμένει και τους Έλληνες, όταν επισκέπτονται τη Σερβία. Όλοι όσοι ήρθαν από τη Σερβία για να συμμετάσχουν στο φόρουμ να εργαστούν για αυτό, καθώς θα αποτελέσει τη θεμελιώδη βάση για συνέχιση της περαιτέρω συνεργασίας, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για καλά αποτελέσματα”, επισήμανε.
Οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ μας παρουσίασαν μία άλλη Σερβία, δόθηκε η ευκαιρία στους Έλληνες να δουν ότι η Σερβία δεν είναι μόνο Βελιγράδι, αλλά και ότι είναι ένας προορισμός πολύ κοντινός, επισήμανε ο κ. Γεωργάκος και πρόσθεσε: το 2019, όταν θα ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος Ε10, μέσα σε 2,5 ώρες από τη Θεσσαλονίκη οδικώς, θα φθάνουμε στα σύνορα, σε τρεις ώρες στην κεντρική πλατεία της πόλης Βράνιε, σε 3,5 ώρες στο Λέσκοβατς, σε 4 ώρες στη Νις, σε 5,5 ώρες στο Βελιγράδι και σε 6 ώρες και 1/4 στο Νόβι Σαντ, σημείωσε.
Εκπρόσωποι τουριστικών οργανισμών σερβικών περιφερειών και δήμων παρουσίασαν τουριστικούς προορισμούς, την επαρχία Βοϊβοντίνα, τις πόλεις Νόβι Σαντ, Νις, το Βελιγράδι και τους δήμους του Τσουκάριτσα και Σάβσκι Βένατς και για τη διμερή συνεργασία μίλησαν ο εκπρόσωπος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδος στη Σερβία, Μίλιβογιε Μίλετιτς και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Βοϊβοντίνα, Μπόσκο Βουτσούρεβιτς.
Στο φόρουμ συμμετείχαν και εκπρόσωποι εμπορικών επιμελητηρίων και τουριστικών οργανισμών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Ο πρόεδρος του Εμπορικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Μπόρκο Τζούριτς, ανέφερε ότι εκείνο που κρατάει πίσω τη διμερή συνεργασία είναι η έλλειψη τακτικής αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης με τη Μπάνια Λούκα και γενικότερα οργανωμένης συγκοινωνίας.
Στο χαιρετισμό του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, τόνισε ότι η Σερβία είναι ένας κοντινός προορισμός για τους Έλληνες, αλλά και η Ελλάδα, που παρουσιάζεται στα περίπτερα της, είναι σε απόσταση μόλις δύο λεπτών από το συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης, στο οποίο διεξήχθη το Φόρουμ. Θέλουμε να έχουμε κύμα τουριστών από την Ελλάδα προς τη Σερβία, αλλά και να αυξηθούν οι αριθμοί των Σέρβων τουριστών που έρχονται στη χώρα μας όλο τον χρόνο, τόνισε. Να σημειωθεί, ότι μετά τις ομιλίες και παρουσιάσεις ακολούθησαν Β2Β συναντήσεις.
Πρωτόκολλα συνεργασίας με την Ελεύθερη Ζώνη Πίροτ και τον Τουριστικό Οργανισμού του Σάβσκι Βένατς
Στη διάρκεια του Φόρουμ υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Ελληνοσερβικού Εμπορικού, Τουριστικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδας με την Ελεύθερη Ζώνη Πίροτ (Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου στη Νότια Σερβία).
Η συμφωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η Ελεύθερη Ζώνη Πίροτ κατατάχθηκε η καλύτερη στην Ευρώπη και η τρίτη καλύτερη στον κόσμο, τόνισε ο κ. Γεωργάκος. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο ΟΛΘ Α.Ε. είναι μέλος του Επιμελητηρίου και μέλος του δ.σ. και θέλει να αναπτυχθεί στη Σερβία. Εμείς κάνουμε κινήσεις που θα βοηθήσουν στην αύξηση των μεταφορών μέσω του Λιμανιού Θεσσαλονίκης. Μία από τις κινήσεις είναι η υπογραφή πρωτοκόλλου με την ελεύθερη ζώνη Πίροτ, ανέφερε ο κ. Γεωργάκος.
Επίσης, υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας του Ελληνο-Σερβικού Εμπορικού, Τουριστικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδας με τον Οργανισμό Τουρισμού Σάβσκι Βένατς, έναν από τους 17 της πόλης του Βελιγραδίου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ