Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή ημερίδα του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος με θέμα: «Οικονομικές επιπτώσεις του COVID19 στις χώρες των Βαλκανίων»
Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «Οικονομικές επιπτώσεις του COVID19 στις χώρες των Βαλκανίων» που διοργάνωσε το Ελληνοσερβικό εμπορικό, τουριστικό, επαγγελματικό και βιομηχανικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020 με ομιλητές τους Εμπορικούς Ακολούθους των Πρεσβειών της Ελλάδας στις Βαλκανικές χώρες όπου τους ευχαριστούμε θερμά για την πλήρη ενημέρωση.
- Δημήτριος Β. Σκιαδάς, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης(Ελλάδα),
- Σαράντης Μοσχόβης, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’ (Αλβανία),
- Παγώνα Λάρδα, Επικεφαλής Γραφείου ΟΕΥ Σκοπίων, Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄ (Βόρεια Μακεδονία),
- Λεωνίδας Παπακωνσταντινίδης, Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄ (Βοσνία-Ερζεγοβίνη),
- Δημήτριος Μάος, Γραμματέας ΟΕΥ Α’ (Βουλγαρία),
- Παντελής Γιαννούλης Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄ (Ρουμανία)
- Βασίλης Σκρόνιας, Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Α’ (Σερβία).
Την ημερίδα παρακολούθησε πλήθος εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου μέσω πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης και live Streaming από την σελίδα του επιμελητηρίου στο facebook.
Ο Πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου κ. Κώστας Γεωργάκος, στον σύντομο χαιρετισμό του και αφού ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους για την συμμέτοχή στην ημερίδα επεσήμανε χαρακτηριστικά πως αυτή αποτελεί μία ευκαιρία για πολύπλευρη συζήτηση με αφορμή την τρέχουσα υγειονομική κρίση.
Παρακάτω όπως παρατίθενται αποσπάσματα της ηλεκτρονικής εφημερίδας VORIA.GR και η αποδελτίωση
Την αποτίμηση των μέχρι στιγμής επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία έκανε ο Δημήτριος Σκιαδάς, καθηγητής Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, επισημαίνοντας πως συνολικά, επιχειρήσεις που παράγουν κύκλο εργασιών ποσού 32,9 δισ. ευρώ (11% επί του συνολικού κύκλου εργασιών) και απασχολούν περίπου 1,1 εκατ. εργαζομένους (25% επί του συνόλου) διέκοψαν τη δραστηριότητά τους λόγω της πανδημίας. Από την αρχική εκτίμηση των στοιχείων, προκύπτει ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) θα μειωθεί κατά 8,5% το 2020.
Ο Σαράντης Μοσχόβης, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’ του Γραφείου Ο.Ε.Υ. Τιράνων, επεσήμανε πως η ανεργία το 2020 έχει εκτιναχθεί στο 30% ενώ ένα χρόνο πριν ήταν στο 12%. Η πανδημία είχε σοβαρές αρνητικές παρενέργειες σε τουρισμό, υπηρεσίες, μεταποίηση, λιανεμπόριο. Ανέφερε παράλληλα στην εισήγηση του πως η πανδημία φαίνεται να αφήνει ηχηρό το αποτύπωμα της στην Αλβανία καθώς η ύφεση εκτιμάται στο 7% για φέτος με αυξητικές τάσεις κατά 3,5% την επόμενη χρονιά.
Η Παγώνα Λάρδα, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’ του Γραφείου Ο.Ε.Υ. Σκοπίων, τόνισε πως σύμφωνα με έρευνα το 82% των επιχειρήσεων της χώρας επηρεάστηκαν σοβαρά από την πανδημία με τις μικρομεσαίες να είναι στην πλέον δυσμενέστερη θέση. Παράλληλα επεσήμανε πως αν και η χώρα μας παραμένει ο νούμερο 1 προμηθευτής των Σκοπίων, εντούτοις το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου οι ελληνικές εξαγωγές προς τη γειτονική χώρα έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος περιορίστηκαν κατά 30,4%»
Ο Λεωνίδας Παπακωνσταντινίδης, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’ του Γραφείου Ο.Ε.Υ. Σεράγεβου, στην εισήγηση του ανέφερε πως: υψηλή ανεργία που στους νέους φτάνει το 40% καταγράφεται στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, για την οποία η ύφεση εκτιμάται πως το 2020 θα αγγίξει το 5%. Το ελλειπτικό εμπορικό ισοζύγιο αποτελεί αγκάθι για την οικονομία της χώρας διαχρονικά, που την περίοδο του κορωνοϊού εντάθηκε.
Σύμφωνα με τον Δημήτριο Μάο, Γραμματέα ΟΕΥ Α’ του Γραφείου Ο.Ε.Υ. στη Σοφία, η χώρα πήρε μια σειρά μέτρων προκειμένου να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Ενώ αναφορικά με τις διμερείς εμπορικές σχέσεις της Βουλγαρίας με τη χώρα μας υπογραμμίστηκε πως οι ελληνικές εξαγωγές για την τρέχουσα χρήση εκτιμώνται στο 1,2 δισ. ευρώ μειωμένες κατά περίπου 1% σε σχέση με πέρυσι.
Ο Παντελής Γιαννούλης Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄ του Γραφείου Ο.Ε.Υ. Βουκουρεστίου τονίζει πως ύφεση που θα αγγίξει το 5% αναμένεται για φέτος στη Ρουμανία ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού, που έχει χτυπήσει τη βαλκανική χώρα, η οποία μέτρα περί τα 48.500 κρούσματα και 11.600 θανάτους. Αναφορικά με τις διμερείς οικονομικές σχέσεις με τη χώρας μας αυτές ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ ελληνικές εξαγωγές και 800 εκατ.ευρώ εισαγωγές.
Ο Βασίλης Σκρόνιας Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Α’ του Γραφείο Ο.Ε.Υ. της Πρεσβείας Βελιγραδίου αναφέρει πως η ύφεση εκτιμάται για το 2020 μόλις στο 1,5% , με τις τουριστικές εισροές λόγω του κορωνοϊού να έχουν περιοριστεί κατά 1 δισ. ευρώ και τους ανέργους να αυξάνονται. Αναφορικά πάντως με τις ελληνικές εξαγωγές προς τη Σερβία εκτιμάται πως δεν έχουν επηρεαστεί σε σχέση με πέρυσι που άγγιξαν τα 577 εκατ. Ευρώ.
Παρακάτω θα βρείτε το link της αναμετάδοσης της ημερίδας στο facebook:
https://www.facebook.com/greekserbianchamber/videos/140626934166071
Παρατίθενται σε αρχείο τα link της αποδελτίωσης:
Επισυνάπτονται οι σχετικές παρουσιάσεις: