Θεσσαλονίκη : Πάνω από 3000 επιχειρηματικά ραντεβού στην Philoxenia

Πάνω από 3000 επιχειρηματικά ραντεβού, σημαντικό ποσοστό των οποίων αναμένεται να αποδώσει συγκεκριμένες συμφωνίες προς όφελος του ελληνικού τουρισμού, αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα σε μόλις τέσσερις μέρες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 31ης διεθνούς έκθεσης Philoxenia.

Η έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί στις 12-15 Νοεμβρίου, ταυτόχρονα με τις Hotelia (ξενοδοχειακός κλάδος, εστίαση και καφεστίαση) και Polis (αυτοδιοίκηση), παρουσιάζει φέτος σημαντικά αυξημένα μεγέθη, μετά την κάμψη των ετών 2011-2013 και τη σταθεροποίηση του 2014.

Φέτος υπολογίζεται ότι θα προσελκύσει πενταψήφιο αριθμό επισκεπτών (ήδη, τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης είναι γεμάτα για το συγκεκριμένο διάστημα) και το 2016 αναμένεται να πραγματοποιήσει ρεκόρ τριακονταετίας.

Τα παραπάνω γνωστοποίησαν σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της διοργανώτριας ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, Τάσος Τζήκας και ο διευθύνων σύμβουλος, Κυριάκος Ποζρικίδης.

Αυξημένα μεγέθη στη Philoxenia

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ποζρικίδη, φέτος επανακάμπτουν στην έκθεση αποστολές χωρών που για χρόνια απείχαν ή είχαν περιορισμένης κλίμακας συμμετοχή. «Η Σερβία επανακάμπτει φέτος δυναμικά και το ελληνοσερβικό επιμελητήριο φέρνει στην έκθεση επτά σερβικά επιμελητήρια. Η Τουρκία έχει δυναμική παρουσία. Η Βουλγαρία έρχεται με τον εθνικό οργανισμό τουρισμού και το αρμόδιο υπουργείο. Η Αλβανία έρχεται για πρώτη φορά ώς τουριστικό προϊόν. Επίσης, συμμετέχουν οι χώρες Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Κύπρος, Σλοβακία, Τσεχία, Τυνησία, Φιλιππίνες και Ινδονησία» σημείωσε ο κ. Ποζρικίδης, ενώ ο κ. Τζήκας επισήμανε ότι στόχος είναι η ανάδειξη της Philoxenia σε μεγάλη περιφερειακή έκθεση («hot-spot των Βαλκανίων»).

Αναλυτικότερα, για επανεκκίνηση της Philoxenia έκανε λόγο ο κ. Τζήκας, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των εκθετών -351 φέτος, έναντι 232 πέρυσι- είναι σημαντικά αυξημένος, ενώ και ο εκθεσιακός χώρος έχει επεκταθεί άνω του 25%. «Ο στόχος για ανάδειξη της Philoxenia σε βαρύ πυροβολικό της περιφερειακής αγοράς αρχίζει να υλοποιείται. Υπάρχουν 107 επιλεγμένοι εμπορικοί επισκέπτες από 32 χώρες» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Ποζρικίδης επισήμανε: «Θέλουμε να κάνουμε εξαγωγές για τον ελληνικό τουρισμό. Τουλάχιστον το 10% των προγραμματισμένων επιχειρηματικών συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν θα φέρουν δουλειές. Φέτος, στα τρία περίπτερα που κάλυψαν πέρυσι οι Philoxenia και Hotelia προστέθηκαν άλλα τόσα (8, 9, 10), ενώ συμμετέχουν σχεδόν όλες οι περιφέρειες της Ελλάδας».

Επέκταση της Hotelia σε νέες κατηγορίες εκθεμάτων και… το ποτό του Τζέιμς Μποντ

Σε νέες κατηγορίες εκθεμάτων, και συγκεκριμένα στην εστίαση και την καφεστίαση επεκτείνεται φέτος η έκθεση Hotelia, στην οποία συμμετέχουν 157 εκθέτες, έναντι 141 πέρυσι. Η Hotelia φιλοξενεί και φέτος το Dpoint Hotel Village, μια πρωτότυπη ενότητα αφιερωμένη στον σχεδιασμό και ανακαίνιση ξενοδοχείων, η οποία θα φιλοξενήσει σημαντικούς σχεδιαστές.

Μεταξύ άλλων, η Hotelia φιλοξενεί για πρώτη φορά και τη διοργάνωση «The Art of Drinking Coffee & Spirit», αφιερωμένη στην τέχνη της δημιουργίας καφέ, κοκτέιλς και ποτών, η οποία θα φέρει στη Θεσσαλονίκη διάσημους μπαρτέντερς και mixologists από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο. Μάλιστα, θα δημιουργήσουν κοκτέιλς με ελληνικά υλικά (πχ, τσίπουρο ή ελληνικό μέλι). Παράλληλα, σε μια περίοδο που ετοιμάζεται η πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας του Τζέιμς Μποντ, ο οποίος ως γνωστόν πίνει το μαρτίνι του «shaken not stirred», θα συμμετέχει στη διοργάνωση και η επίσημη ομάδα της Martini. Η είσοδος στην εκδήλωση (περίπτερο 12), που θα λειτουργεί και ως σεμινάριο, είναι ελεύθερη αλλά θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Παρουσίαση καλών πρακτικών της αυτοδιοίκησης στην Polis

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει φέτος η έκθεση Polis, η οποία μπορεί να παραμένει μικρή από άποψη αριθμού εκθετών (64), αλλά έχει παρουσιάσει σημαντική αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη διοργάνωση του 2013 (36). Η καινοτομία της φετινής έκθεσης είναι ότι εκπρόσωποι δήμων και περιφερειών από όλη τη χώρα θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν καλές πρακτικές που εφαρμόζουν σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από την ανακύκλωση μέχρι την κοινωνική πολιτική.

Η Polis τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Ένωσης των Περιφερειών. Πρόκειται για τη μόνη έκθεση για τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης τόσο στην Ελλάδα όσο και ευρύτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Εγκαίνια και ωράριο λειτουργίας

Οι εκθέσεις Philoxenia, Hotelia και Polis θα εγκαινιαστούν στις 7.30 το βράδυ της Πέμπτης από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά και την υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή οι δύο εκθέσεις θα λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα και θα είναι ανοιχτές μόνο για εμπορικούς επισκέπτες,ενώ το Σαββατοκύριακο θα έχει πρόσβαση και το ευρύ κοινό. Το Σάββατο θα λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και την Κυριακή θα κλείσουν δύο ώρες νωρίτερα.

Δωρεάν πάρκινγκ

Μεταξύ των παράλληλων εκδηλώσεων της Philoxenia ξεχωρίζει το συνέδριο Destination Thessaloniki, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 13 Νοεμβρίου. Στη διάρκειά του, μέσα από πέντε ενότητες, οι συμμετέχοντες εξειδικευμένοι ομιλητές θα αναφερθούν στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού (συνεδριακός, εκπαιδευτικός, αθλητικός, ιατρικός, τουρισμός κρουαζιέρας), που παρουσιάζουν σημαντική προοπτική για τη Θεσσαλονίκη. Καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών εκθέσεων προσφέρεται δωρεάν πάρκινγκ για εκθέτες και επισκέπτες εντός του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου, με είσοδο από την πύλη εμπορίου.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, ο οποίος επισήμανε ότι η σεζόν του 2016 προδιαγράφεται εξαιρετική για τον ελληνικό τουρισμό, με βάση και τα δείγματα από τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις όπως η WTM του Λονδίνου. «Αν δεν γίνουν μεγάλα λάθη, η χρονιά θα είναι εξαιρετική» είπε, ενώ ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της HELEXPO Αλέξης Τσαξιρλής επισήμανε ότι μετά την αναδιοργάνωση της Philoxenia το 2013 οι προοπτικές είναι πολύ θετικές.

Πηγή: www.enallaxnews.gr

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη στο: Σερβικα Αγγλικα