Βαλκανικές συμμαχίες στο πλαίσιο του 1ου ελληνοσερβικού φόρουμ τουρισμού στη Θεσσαλονίκη
Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Σερβικό Προξενείο Θεσσαλονίκης, παρευρέθηκαν αντιπρόσωποι του επιμελητηρίου οι οποίοι μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στη σημασία της προώθησης του τουρισμού και της δημιουργίας οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
«Φέτος διοργανώνεται για πρώτη φορά το ελληνοσερβικό φόρουμ. Τέτοιου είδους ενέργειες μπορούν να εμβαθύνουν τις σχέσεις των δύο χωρών που είναι προ καιρού γεφυρωμένες.» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόξενος Δημοκρατίας της Σερβίας, Ντραγκάνα Γκλισίκ.
Κάθε χρόνο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Σέρβοι τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα, ενώ το 80% αυτών την προτιμούν κυρίως για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Αντίθετα , περίπου 100.000 Έλληνες ετησίως επισκέπτονται τη γείτονα χώρας μόνο κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.
«Από την ίδρυση του του Ελληνο-Σερβικού Επιμελητηρίου, το 2012, αυξήθηκε ο αριθμός των Ελλήνων που επισκέπτονται τη Σερβία. Μόνο το 2017 είχαμε 67.000 επισκέπτες. Στόχος μας βέβαια είναι αυτός ο αριθμός να αυξηθεί ακόμη περισσότερο», τόνισε ο Κωνσταντίνος Γεωργάκος, Πρόεδρος του Ελληνο-Σερβικού Επιμελητηρίου Β.Ελλάδος.
Παράλληλα επισήμανε πως η Ελλάδα δεν αποτελεί μία χώρα που είναι επισκέψιμη μόνο κατά τους θερινούς μήνες αλλά αντίθετα μπορεί να αποτελέσει έναν τουριστικό προορισμό 12 μήνες τον χρόνο.
«Οι Σέρβοι πρέπει να συνηθίσουν ότι δεν έρχεσαι στην Ελλάδα μόνο για τη θάλασσα και τον ήλιο. Η Ελλάδα είναι επίσης υπέροχη όλο το υπόλοιπο διάστημα και να μην ξεχνάμε φυσικά την γιορτή των Χριστουγέννων.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ελληνο-Σερβικού Επιμελητηρίου.
«Με τη Σερβία έχουμε πολλούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας» τόνισε από την πλευρά του ο Κυριάκος Ποζρικίδης, διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, ενώ αναφερόμενος στον τουρισμό της γείτονος χώρας τόνισε πως «η Σερβία δεν είναι μόνο το Βελιγράδι. Η κουλτούρα και ο πολιτισμός τους είναι εξαιρετικά το ίδιο και το φαγητό. Υπάρχουν επίσης «μυστικοί» προορισμοί που μπορούμε να ανακαλύψουμε εκεί».
Παράλληλα, στην ιδιαίτερη σημασία των συναντήσεων B2B μεταξύ των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στο φόρουμ αναφέρθηκε εκτενώς ο κ.Ποζρικίδης υπογραμμίζοντας ότι «πέρα από το Φόρουμ, το ότι θα στήσουμε τα B2Β, σημαίνει ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες θα συναντήσουν τους Σέρβους επιχειρηματίες και θα δημιουργήσουν μία πλατφόρμα επικοινωνίας με πολλές προοπτικές».
Μάλιστα, σύμφωνα με τους αντιπροσώπους των επιμελητηρίων, κατά τη διάρκεια της Philoxenia αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 80 σερβικές επιχειρήσεις, ενώ οι ελληνικές συμμετοχές θα ξεπεράσουν τις 180.