Η οριστικοποίηση του Μητρώου είναι υποχρεωτική για όσους δραστηριοποιούνται στο Airbnb και σε ανάλογες πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων και των εισοδημάτων, που δήλωσαν με τις αρχικές δηλώσεις θα πρέπει να τα διορθώσουν πριν την οριστικοποίηση των δηλώσεων.

Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν να φορολογηθούν στο 100% των εισοδημάτων, που έχουν δηλωθεί με τις αρχικές δηλώσεις, ακόμα και εάν δεν είναι ο τελικός δικαιούχος όλων των εισπράξεων.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, μέχρι την οριστικοποίηση ο διαχειριστής ακινήτου μπορεί να διορθώνει λανθασμένες καταχωρήσεις και να τροποποιεί στοιχεία (λοιποί δικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά εισοδήματος κ.λπ.) χωρίς να αλλάζει ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτων (Α.Μ.Α.) και χωρίς να υπάρχει πρόστιμο εκπροθέσμου.

Σε όλες τις περιπτώσεις διόρθωσης μίας δήλωσης βραχυχρόνιας διαμονής θα πρέπει να υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση και να διορθωθεί το όποιο λάθος της αρχικής πληκτρολογώντας στο αντίστοιχο πεδίο τη σωστή τιμή.

Ο κίνδυνος έξτρα φόρου

Στην περίπτωση μη οριστικοποίησης το αργότερο μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κάθε φορολογικού έτους, τα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο θεωρούνται οριστικά και ο Διαχειριστής έχει την ευθύνη των δεδομένων που έχουν καταχωρηθεί.

Ειδικότερα, αν ο Διαχειριστής Ακινήτου δεν προσδιορίσει το ποσοστό διανομής του εισοδήματος στο 100%, το ποσοστό που υπολείπεται θα φορολογηθεί στο όνομά του.

Διορθώσεις

Σε όλες τις περιπτώσεις διόρθωσης μίας δήλωσης βραχυχρόνιας διαμονής θα πρέπει να υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση και να διορθωθεί το όποιο λάθος της αρχικής πληκτρολογώντας στο αντίστοιχο πεδίο τη σωστή τιμή. Ειδικά για τις περιπτώσεις διόρθωσης της διάρκειας μίσθωσης και μόνο όταν η διόρθωση αφορά σε αλλαγή στο ημερολογιακό έτος, θα γίνονται οι ακόλουθες ενέργειες:

Αρχικά θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση αφήνοντας κενό το πεδίο «συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα και πληκτρολογώντας «0» στο πεδίο «ποσό βάσει πολιτικής ακύρωσης», προκειμένου να ακυρωθεί η λάθος υποβολή.

Στη συνέχεια θα πρέπει να υπoβληθεί νέα αρχική δήλωση με τις σωστές ημερομηνίες άφιξης και αναχώρησης.

Γιατί αυξήθηκαν τα ενοίκια – Το AirBnb και η μεγάλη ζήτηση

H εταιρεία δημοσκοπήσεων «Interview» διενήργησε έρευνα για λογαριασμό του Παρατηρητηρίου Τιμών & Εκτιμήσεων ΝΑ Ευρώπης, η οποία έδειξε αύξηση των τιμών στα ενοίκια και περιορισμό της ιδιοκατοίκησης, κατάρριψη του «μύθου» ότι η βραχυχρόνια μίσθωση κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, αλλά και αυτού που θέλει τη ζήτηση για αγορά ακινήτων να έχει εκτοξευτεί.

Η έρευνα, την οποία παρουσίασε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής της «Interview» Δημήτρης Βασιλειάδης, διενεργήθηκε στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, σε δείγμα 805 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω. Με βάση τα ευρήματα, το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να προβεί σε αγορά ή ενοικίαση ακινήτου την επόμενη διετία και ποσοστό 88% απάντησε «όχι/μάλλον», στο ενδεχόμενο ανακαίνισης του σπιτιού του.

Η έρευνα επαληθεύει την άποψη για αύξηση στις τιμές των ενοικίων στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, με το 82% να τις θεωρεί υψηλές, το 16% λογικές και το 2% χαμηλές. Σχετικά με τις τιμές πώλησης των ακινήτων, το 45% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι υψηλές, το 42% λογικές και το 13% χαμηλές. Πάντως, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (83%), απάντησε πως αναμένει αύξηση στις τιμές των ακινήτων, κυρίως στις περιοχές όπου μελλοντικά θα λειτουργήσει το μετρό Θεσσαλονίκης.

Μεγάλη ή αρκετή δυσκολία δήλωσε ότι αντιμετώπισε το 75% των ερωτηθέντων, όταν χρειάστηκε να βρει κατάλληλο ακίνητο προς αγορά ή ενοικίαση, ενώ σε ό,τι αφορά το «Airbnb» ποσοστό 70% δήλωσε ότι εάν υπήρχε δυνατότητα δεν θα έβαζε το ακίνητό του σε σχετική πλατφόρμα προς ενοικίαση.

Σε ερώτηση για την παροχή μεσιτικών υπηρεσιών, το 75% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι πολύ/αρκετά ικανοποιημένο από τη χρήση τους, αν και στο «κυνήγι» αγοράς ή ενοικίασης ακινήτου, ποσοστό 42% δήλωσε ότι χρησιμοποίησε μεσίτη, έναντι 44% που κινήθηκε μόνο του και 14% που ενέργησε σε συνδυασμό (μόνο του και με βοήθεια μεσίτη). Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι ποσοστό 56% των ερωτηθέντων ιδιοκατοικεί, έναντι του 44% που ενοικιάζει. Επίσης, το 43% θεωρεί ότι ένα τριάρι είναι το καλύτερο σπίτι για να καλύψει τις ανάγκες του.

Πού οφείλεται η αύξηση στα ενοίκια
«Πράγματι αυξήθηκε σε ποσοστό 30% η τιμή των ενοικίων», παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Κώστας Γεωργάκος, τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται κυρίως σε μείωση της ιδιοκατοίκησης, αλλά και σε μετακομίσεις από τις μεγάλες κατοικίες περιφερειακά της πόλης στο κέντρο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης Κώστας Χαϊτούδης, αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, επισήμανε ότι το ποσοστό ιδιοκατοίκησης μειώθηκε και λόγω της επιβάρυνσης του ΕΝΦΙΑ, που -όπως είπε- οδήγησε σε μεταβιβάσεις/πωλήσεις ακινήτων και στη μη αποδοχή κληρονομιών. Συμπλήρωσε, δε, ότι «είναι και αυτός ένας λόγος αύξησης των τιμών των ενοικίων, όπως και η διάθεση ακινήτων για εγκατάσταση προσφύγων από ΜΚΟ». Άλλος σημαντικός λόγος είναι η παύση ανοικοδόμησης την τελευταία 10ετία και η μεγάλη μείωση των ενοικίων στα προηγούμενα χρόνια ως και 60%.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Γεωργάκος επισήμανε ακόμα ότι οι τιμές αγοράς κατοικιών αυξήθηκαν έως 10%, εκτιμώντας ωστόσο πως «στο άμεσο μέλλον θα πέσουν, αφού σύντομα θα “πέσουν” στην αγορά περί τα 300.000 ακίνητα, που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες δεσμευμένα, λόγω “κόκκινων” δανείων».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το «Airbnb», ο κ. Χαϊδούτης τόνισε ότι μπορεί να αποδώσει στις περιοχές κοντά στο κέντρο και πρόσθεσε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων διαπιστώνουν ότι «οικονομικά δεν βγαίνουν με τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου τους, αφού συνεχίζουν να πληρώνουν λογαριασμούς και φορολογούνται»

Πηγή:www.dimokratiki.gr

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη στο: Σερβικα Αγγλικα