Δελτίο Τύπου 22.03.2016

Ημερ.: 22.03.2016

Αρ. Πρωτ.: 800/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

«Ανοίγει ο «δρόμος» εμπορίου Θεσσαλονίκη – Βελιγράδι – Βουδαπέστη»

 

Ο οδικός άξονας Ε10, Θεσσαλονίκη – Βελιγράδι, ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2017 και θα μειώσει τον χρόνο μεταξύ των δύο πόλεων στις 4,5 ώρες.  Η αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και η νέα σιδηροδρομική γραμμή Βελιγραδίου – Βουδαπέστη ολοκληρώνει το «δρόμο» εμπορίου με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη.

 

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, το 1ο Ελληνο – Σερβικό forum, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή 470 επιχειρήσεων και από τις δύο χώρες. Στο forum παρουσιάστηκε το επιχειρηματικό περιβάλλον στη Σερβία (φορολογικά, ασφαλιστικά, εργατικά θέματα, χρηματοδοτήσεις), μεγάλα projects ιδιωτικοποιήσεων, όπως και τα 60 έργα του δήμου Βελιγραδίου, ύψους 10 δισ. ευρώ, που είναι προς υλοποίηση.

IMG_7928_resize            IMG_7930_resize

Στόχος του επιμελητηρίου είναι το εμπόριο να ανέβει, από την χαμηλή θέση που βρίσκεται σήμερα, 22η θέση, αξιοποιώντας παράλληλα τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών της Σερβίας με τη Ρωσία, την Κίνα αλλά και με πολλές ακόμη χώρες.

 

Ο πρόεδρος του Ελληνο – Σερβικού επιμελητηρίου Ελλάδος, Κώστας Γεωργάκος, δήλωσε πως έχουν γίνει συνεργασίες μεταξύ εταιρειών τροφίμων ενώ μεγάλη ελληνική εταιρεία του κλάδου της ενέργειας, μελετάει επένδυση 10 εκατομμυρίων ευρώ στη Σερβία. Σήμερα λειτουργούν στη Σερβία 200 – 210 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που απασχολούν άμεσα και έμμεσα 25.000 εργαζομένους, έχοντας επενδύσει στη χώρα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Σε παρέμβασή του ο κ. Μίχαλος, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας τόνισε ότι στη Σερβία η Ελλάδα πρέπει να πάει έχοντας να παρουσιάσει στοιχεία που θα δημιουργήσουν αίσθημα εμπιστοσύνης στους Σέρβους. Όταν η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα προβληματίζει τους Έλληνες επιχειρηματίες, είναι δύσκολο να πεισθούν οι ξένοι.

IMG_7940_resize        IMG_8072_resize

Η μεγαλύτερη συνάντηση επιχειρηματιών από Ελλάδα και Σερβία μετά από 35 χρόνια

«Είναι η μεγαλύτερη συνάντηση επιχειρηματιών των δύο χωρών μετά από 35 χρόνια και σήμερα είδαμε ότι δήλωσαν συμμετοχή 450 – 500 επιχειρηματίες, εκπρόσωποι των σημαντικότερων εμπορικών επιμελητηρίων και δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων από Ελλάδα και Σερβία» υπογράμμισε ο πρέσβης της Σερβίας στην Ελλάδα. «Στόχος της πρεσβείας και στόχος του κράτους της Σερβίας είναι η επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας να βελτιωθεί, καθώς από το 2015 είναι περιορισμένη σε σχέση με τις δυνατότητες και την προοπτική που υπάρχουν. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται πτώση στη διμερή επιχειρηματική συνεργασία για διάφορους λόγους και το 1ο Ελληνο – Σερβικό Επιχειρηματικό Forum είναι το πρώτο βήμα, η τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου, μία νέα ισχύς, μία νέα σελίδα στις ελληνοσερβικές σχέσεις στο οικονομικό και επιχειρηματικό πεδίο», επισήμανε.

Το Forum τίμησαν με τη παρουσία τους, ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και η αρμόδια Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας και Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, στηρίζοντας την προσπάθεια του επιμελητηρίου σε όλα τα επίπεδα.

IMG_8095_resize                IMG_8145_resize                     IMG_8287_resize                IMG_8333_resize

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη στο: Σερβικα Αγγλικα