ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Ελλάδα – Σερβία: 12 Μήνες Τουριστικός Προορισμός»
Με 97 συμμετοχές τουριστικών πρακτόρων και τουριστικών οργανισμών από τη Σερβία και 135 από την Ελλάδα διοργανώθηκε, την Παρασκευή 09 Νοεμβρίου 2018, στη Θεσσαλονίκη το 1ο Ελληνο-Σερβικό Forum Τουρισμού, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκαν οι δυνατότητες και ευκαιρίες αύξησης των τουριστικών ροών μεταξύ των δύο χωρών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και η ανάπτυξη συνεργασίας σε διαφορετικές μορφές τουρισμού, εκπαιδευτικό, επιστημονικό, θρησκευτικό και αθλητικό.
Το 1ο Ελληνο – Σερβικό Forum Τουρισμού διοργανώθηκε από το Ελληνο – Σερβικό Εμπορικό, Τουριστικό, Βιομηχανικό και Επαγγελματικό Επιμελητήριο Β. Ελλάδος και από το Επιμελητήριο Ελλάδας – Σερβίας με τη στήριξη της Δ.Ε.Θ. – Helexpo, στο πλαίσιο της 34ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia.
Στόχος του Forumήταν η ανάδειξη της Ελλάδας σε τουριστικό προορισμό για τους Σέρβους 12 μήνες το χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι και η αύξηση των επισκέψεων Ελλήνων σε όλη τη Σερβία.
To Forum χαιρέτισαν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού, κ. Ευρυδίκη Κουρνέτα, ο Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Sinisa Pavic, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δ.Ε.Θ. Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, ο εκπρόσωπος του Ελληνο – Σερβικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος στη Σερβία, κ. Milivoje Miletic, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Vojvodina, κ. Bosko Vucurevic και ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Republika Srpska, κ. Borko Djuric.
Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού, κ. Ευρυδίκη Κουρνέτα, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Forum, αναφέρθηκε στο δυναμικό άνοιγμα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια στη Σερβία με στόχο την ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας. Χαρακτηριστικά ανέφερε «Η Σερβία αποτελεί μία δυναμική αγορά, όπως επίσης και έναν αγαπημένο προορισμό για τους Έλληνες. Την τελευταία διετία καταγράφεται διψήφια αύξηση των τουριστικών αφίξεων από τη Σερβία στην Ελλάδα, η οποία παραμένει ο δημοφιλέστερος προορισμός διακοπών για τους Σέρβους τουρίστες. Οι αφίξεις των Σέρβων στην Ελλάδα ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο το 2017, με αύξηση 29,1% σε σχέση με το 2016, που ήταν 856.000. Η ισχυρή δυναμική συνεχίζεται και το 2018 με αύξηση που επίσης ξεπερνά το 15%.»
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ελληνο – Σερβικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνος Γεωργάκος ανέφερε «Χρειαζόμαστε και θέλουμε η Ελλάδα να γίνει ένας προορισμός για 12 μήνες για τους Σέρβους. Χρειαζόμαστε και θέλουμε οι Σέρβοι επισκέπτες να βιώσουν και τις άλλες ομορφιές της Ελλάδας. Επίσης θέλουμε οι Έλληνες να έχουμε την πρωτιά σε επισκεψιμότητα στη Σερβία, οι Έλληνες τουρίστες που ταξιδεύουν σε σερβικούς προορισμούς να φθάσουν και να ξεπεράσουν τους 100.000 (από περίπου 67.000 που είναι σήμερα). Εμείς ανοίγουμε τον δρόμο και τον δείχνουμε εσείς κάνετε τη συνεργασία πράξη”.
Ο Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Sinisa Pavic, υπογράμμισε πως «Τα στοιχεία που απαριθμούμε και επαναλαμβάνουμε, όταν μιλάμε για τις σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας και των δύο λαών είναι η εγγύτητα, η καλοσύνη, ομοιότητα στον χαρακτήρα, στον τρόπο σκέψης, στην άποψη για τη ζωή. Παρουσιάζουμε τον σερβικό τουρισμό στους Έλληνες φίλους μας, στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε συνεργασίες διαβεβαιώνοντας ότι η ίδια ατμόσφαιρα, η ίδια αίσθηση που έχουμε εμείς οι Σέρβοι όταν ερχόμαστε στην Ελλάδα περιμένει και τους Έλληνες, όταν επισκέπτονται τη Σερβία. Όλοι όσοι ήρθαν από τη Σερβία για να συμμετάσχουν στο φόρουμ να εργαστούν για αυτό, καθώς θα αποτελέσει τη θεμελιώδη βάση για συνέχιση της περαιτέρω συνεργασίας, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για καλά αποτελέσματα».
Εκπρόσωποι τουριστικών οργανισμών σερβικών περιφερειών και δήμων παρουσίασαν τουριστικούς προορισμούς, όπως την επαρχία Vojvodina, τις πόλεις Novi Sad, Nis, Βελιγράδι και τους δήμους Cukarica και Savski Venac και για τη διμερή συνεργασία μίλησαν ο εκπρόσωπος του Ελληνο – Σερβικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδος στη Σερβία, κ. Milivoje Miletic και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Vojvodina, κ. Bosko Vucurevic.
Στο Forum συμμετείχαν και εκπρόσωποι εμπορικών επιμελητηρίων και τουριστικών οργανισμών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Ο Πρόεδρος του Εμπορικού – Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, κ. Borko Djuric, ανέφερε ότι εκείνο που κρατάει πίσω τη διμερή συνεργασία είναι η έλλειψη τακτικής αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης με τη Banja Luka και γενικότερα οργανωμένης συγκοινωνίας.
Στον χαιρετισμό του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, τόνισε ότι η Σερβία είναι ένας κοντινός προορισμός για τους Έλληνες, αλλά και η Ελλάδα, που παρουσιάζεται στα περίπτερα της Philoxenia, είναι σε απόσταση μόλις δύο λεπτών από το Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης, στο οποίο διεξήχθη το Forum. Θέλουμε να έχουμε κύμα τουριστών από την Ελλάδα προς τη Σερβία, αλλά και να αυξηθούν οι αριθμοί των Σέρβων τουριστών που έρχονται στη χώρα μας όλο τον χρόνο, τόνισε.
Οι συμμετέχοντες στο Forum μας παρουσίασαν μία άλλη Σερβία, δόθηκε η ευκαιρία στους Έλληνες να δουν ότι η Σερβία δεν είναι μόνο Βελιγράδι, αλλά και ότι είναι ένας προορισμός πολύ κοντινός, επισήμανε ο Πρόεδρος του Ελληνο – Σερβικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνος Γεωργάκος και πρόσθεσε, «Το 2019, όταν θα ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος Ε10, μέσα σε 2,5 ώρες από τη Θεσσαλονίκη οδικώς, θα φθάνουμε στα σύνορα, σε τρεις ώρες στην κεντρική πλατεία της πόλης Vranje, σε 3,5 ώρες στο Leskovac, σε 4 ώρες στη Nis, σε 5,5 ώρες στο Βελιγράδι και σε 6 ώρες και 1/4 στο Novi Sad».
Στη διάρκεια του Φόρουμ υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Ελληνο-Σερβικού Εμπορικού, Τουριστικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος με την Ελεύθερη Ζώνη Pirot (Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου στη νότια Σερβία).
«Η συμφωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η Ελεύθερη Ζώνη Pirot κατατάχθηκε η καλύτερη στην Ευρώπη και η τρίτη καλύτερη στον κόσμο. Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο ΟΛΘ Α.Ε. είναι μέλος του Επιμελητηρίου και μέλος του Δ.Σ. και θέλει να αναπτυχθεί στη Σερβία. Εμείς κάνουμε κινήσεις που θα βοηθήσουν στην αύξηση των μεταφορών μέσω του Λιμανιού Θεσσαλονίκης. Μία από τις κινήσεις αυτές είναι και η υπογραφή του πρωτοκόλλου με την ελεύθερη ζώνη Pirot», ανέφερε ο κ. Γεωργάκος.
Επίσης, υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας του Ελληνο-Σερβικού Εμπορικού, Τουριστικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος με τον Τουριστικό Οργανισμό της περιοχής Savski Venac και της περιοχής Cukarica.
Να σημειωθεί, ότι μετά τις ομιλίες και παρουσιάσεις ακολούθησαν Β2Β συναντήσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία, καθώς πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 147 ραντεβού.