Ανάπτυξη Ενέργειας – Περιβάλλοντος ΣΕΡΒΙΑΣ
Η Lafarge σχεδιάζει την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου από τέφρα στον Θ\Η Nikola Tesla B
Η εταιρεία «Lafarge Serbia» ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο κοντά στον θερμοηλεκτρικό σταθμό Nikola Tesla B για να αξιοποιήσει την τέφρα που παράγει ο σταθμός για την παραγωγή τσιμέντου. Ειδικότερα θα επεξεργάζεται ένα εκατομμύριο τόνους τέφρας ετησίως, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα της διάθεσης των απορριμμάτων και συμβάλλοντας στην κυκλική οικονομία. Οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί στη Σερβία παράγουν μεταξύ 6 και 7 εκατ. τόνων τέφρας ετησίως, εκ των οποίων μόνο ένα μικρό μέρος πωλείται, ενώ το υπόλοιπο καταλήγει σε χωματερές τέφρας. Αυτό το έργο, αξίας 110 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τη μείωση της ρύπανσης και την αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων.
Καναδική εταιρεία θα ανοίξει νέο ορυχείο χρυσού στη Σερβία το 2028
Η Καναδική εταιρεία Dundee Precious Metals (DPM) ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε νέες τοποθεσίες υψηλής ποιότητας χαλκού και χρυσού στη Σερβία, και ειδικότερα κοντά στο ορυχείο Čoka Rakita στην περιοχή Žagubica. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dundee Precious Metals, David Rae, ανακοίνωσε ότι οι προκαταρκτικές οικονομικές αξιολογήσεις έδειξαν ότι άνοιγμα ενός ορυχείου στην Čoka Rakita θα ήταν οικονομικά αποδοτικό για την εταιρεία. Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η καναδική εταιρεία είχε ανακοινώσει την αρχική εκτίμηση της για περίπου 1,78 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού (λίγο πάνω από 50 τόνους). Στη συνέχεια, κατόπιν περαιτέρω μελετών και ευρημάτων, τον περασμένο Μάιο, ανακοινώθηκε ότι η νέα αξιολόγηση υποστηρίζει την κατασκευή ορυχείου με μονάδα επεξεργασίας 850.000 τόνων ετησίως και αρχική διάρκεια ζωής 10 ετών. Η παραγωγή θα ανέρχεται σε 129.000 ουγγιές χρυσού το χρόνο. Η εκτιμώμενη καθαρή παρούσα αξία μετά από φόρους, με έκπτωση 5%, ανέρχεται σε 588 εκατ. δολ. ΗΠΑ με εσωτερικό συντελεστή απόδοσης 33%. Η προκαταρκτική οικονομική αξιολόγηση προϋποθέτει την έναρξη της κατασκευής του ορυχείου στα μέσα του 2026 με την πρώτη παραγωγή το πρώτο εξάμηνο του 2028. Το αρχικό κόστος κεφαλαίου του έργου αναμένεται να είναι περίπου 381 εκατομμύρια δολ. ΗΠΑ.
Σχεδιάζεται η κατασκευή ηλιακού-θερμικού σταθμού κοντά στο Νόβι Σαντ με συγχρηματοδότηση ΕΕ και ΕΤΑΑ
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκρίνει δάνειο ύψους 90 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της κατασκευής ενός μεγάλου ηλιακού-θερμικού σταθμού στην επικράτεια του Νόβι Σαντ,. Πρόκειται για ένα έργο εκτιμώμενης αξίας 104,7 εκατ. ευρώ, το οποίο η ΕΕ θα συγχρηματοδοτήσει με επιχορήγηση στο πλαίσιο του Επενδυτικού Πλαισίου Δυτικών Βαλκανίων (WBIF). Η κατασκευή και η ενσωμάτωση του σταθμού στο σύστημα κεντρικής θέρμανσης αποτελεί μέρος του Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα (SECAP) που ενέκρινε η Δημοτική Συνέλευση του Νόβι Σαντ στη σύνοδο της 28ης Ιουνίου φέτος, καθώς και κοινό έργο με την ΕΤΑΑ με την ονομασία «Σχέδιο Δράσης Νόβι Σαντ – Πράσινη Πόλη» (GCAP). Η απόφαση για την έγκριση του δανεισμού θα ληφθεί την 4η Δεκεμβρίου.
Ξεκινά η κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στη Νις
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Κατασκευών, Μεταφορών και Υποδομών της Σερβίας εξέδωσε άδεια κατασκευής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στην πόλη Νις. Για το έργο, αξίας 85 εκατ. ευρώ, θα διατεθούν 53 εκατ. ευρώ για τη μονάδα και 32 εκατ. ευρώ για το δίκτυο συλλογής και αποχέτευσης μήκους 60 χιλιομέτρων. Χρηματοδοτούμενο εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκά κονδύλια, το έργο στοχεύει στην επεξεργασία λυμάτων για 286.000 κατοίκους, διασφαλίζοντας ότι πληροί τα πρότυπα ποιότητας πριν από την απόρριψή τους στον ποταμό Νισάβα. Η μονάδα, που βρίσκεται σε μια τοποθεσία 15 εκταρίων κοντά στην Popovca, θα κατασκευαστεί από την τουρκική εταιρεία Arbiogaz, με το δίκτυο συλλογής και αποχέτευσης να κατασκευάζεται από κοινοπραξία με επικεφαλής την εταιρεία Jedinstvo με έδρα το Ουζίτσε.
Η Σερβία έχει λάβει 4 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις από την ΕΕ σε 10 χρόνια
Μιλώντας στα εγκαίνια της Εβδομάδας Ευκαιριών της ΕΕ στο Βελιγράδι, ο επικεφαλής συνεργασίας της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία, Νίκολα Μπερτολίνι, δήλωσε ότι την περασμένη δεκαετία, η Σερβία έλαβε περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι επιχορηγήσεις έχουν διατεθεί κυρίως προς τη δημόσια διοίκηση και τις υποδομές, με το 25 έως 40% των συνολικών ποσών να διατίθεται στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, τόνισε τον ρόλο της ΕΕ ως ισχυρού εταίρου για τον ιδιωτικό τομέα της Σερβίας, η οποία προσαρμόζει την υποστήριξη για να καλύψει τις επιχειρηματικές ανάγκες, και ότι εστιάζει στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αντιπροσωπεύουν το 95% των σερβικών επιχειρήσεων. Ανέφερε επίσης, ότι έχουν διατεθεί 230 εκατομμύρια ευρώ για προγράμματα IPARD που υποστήριξαν 1.350 αγροτικά νοικοκυριά από το 2014 έως το 2023, ενώ ένα δισ. ευρώ έχει επενδυθεί σε περιφερειακά προγράμματα, startups και ενίσχυση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μαζί με πρωτοβουλίες όπως το HORIZON Europe για ερευνητικά κέντρα. Τέλος, επανέλαβε ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ και αναμένεται να υποστηριχθεί από τη Σερβία κατά την ένταξής. Κατά την Εβδομάδα Ευκαιριών της ΕΕ πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 100 ενημερωτικές συνεδρίες και πάνελ από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, παρέχοντας στο κοινό πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο υποβολής αίτησης απευθείας για προγράμματα και έργα της ΕΕ.