KavalaExpo 2015

Το Ελληνο – Σερβικό Επιμελητήριο Ελλάδας συμμετείχε στην έκθεση KAVALA EXPO 2015 μέσω της συμμετοχής σε αυτή του Επιμελητηρίου του Leskovac, ιδρυτικού μέλους του Επιμελητηρίου. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε από της 17 έως της 21 Οκτωβρίου του 2015 στο Εκθεσιακό Κέντρο Καρβάλης «Απόστολος Μαρδύρης».

Στην έκθεση συμμετείχε και ο οργανισμός τοπικής οικονομικής ανάπτυξης του Leskovac, ο οποίοw μαζί με το Επιμελητήριο του Leskovac παρουσίασε τις οικονομικές δυνατότητες της περιοχής.

Χάρη στη μακροχρόνια συνεργασία του Επιμελητηρίου της Καβάλας με το Προξενείο της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Θεσσαλονίκη και το Επιμελητήριο του Leskovac αλλά και την έναρξη της συνεργασίας με το νεοσύστατο Ελληνο – Σερβικό Επιμελητήριο Ελλάδας, παρουσιάστηκαν εκτενώς οι οικονομικές δυνατότητες της πόλης του Leskovac και τα επενδυτικά πακέτα που αφορούν τις βιομηχανικές μονάδες της περιοχής.

Σκοπός της συμμετοχής ήταν να τονιστεί πως η Σερβία είναι μία χώρα με πολλές δυνατότητες και νέα επενδυτικά πακέτα και να ξεκινήσει μία αμοιβαία συνεργασία ελληνικών και σέρβικων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το τετραήμερο 17-21 Οκτωβρίου, επισκέφθηκαν την έκθεση περισσότεροι από 5.000 έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκε δεξίωση από την Δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα και το Δημοτικό Συμβούλιο, στην οποία ήταν καλεσμένοι όλοι οι εκπρόσωποι της σέρβικης αντιπροσωπείας.

1η Βαλκανική Συνάντηση Επιμελητηρίων 

Το Ελληνο – Σερβικό Επιμελητήριο Ελλάδας συμμετείχε στην 1η Βαλκανική Συνάντηση Επιμελητηρίων που πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα στις 6 και 7 Νοεμβρίου 2015.

Ένα αποφασιστικό βήμα για την προώθηση της συνεργασίας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης έγινε στη Φλώρινα, στην 1η Συνάντηση των Βαλκανικών Επιμελητηρίων.

Στη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Φλώρινας κ. Σάββα Σαπαλίδη με τη συνεργασία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Επιμελητηρίου Κοζάνης, συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι Επιμελητηρίων από τη Σερβία, τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ και την Κύπρο, καθώς και διμερή Επιμελητήρια όπως το Ελληνοϊταλικό και το Ελληνοβουλγαρικό.

Εκπροσωπώντας το Ελληνο – Σερβικό Επιμελητήριο ο Πρόεδρος κ. Κώστας Γεωργάκος επισήμανε από την πλευρά του ότι το διμερές εμπόριο παραμένει σήμερα πολύ χαμηλό (στα 370 εκατ. ευρώ), αλλά οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών παρουσιάζουν μεγάλη δυναμική. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «πάνω από το 80% των Σέρβων προτιμούν την Ελλάδα για τις διακοπές τους, ενώ η Σερβία ενδιαφέρεται και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Στη δεκαετία του ΄80 το 60% του σερβικού εμπορίου μεταφερόταν μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ενώ σήμερα διακινείται μέσω Θεσσαλονίκης μόλις το 3%» και πρόσθεσε ότι ήδη πραγματοποιούνται συναντήσεις -και σε υπουργικό επίπεδο- ώστε να ενισχυθεί εκ νέου η συνεργασία.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου του Leskovac και Αντιπρόεδρος του Ελληνο – Σερβικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Goran Jovic, σημείωσε πως «η Σερβία αναγεννήθηκε τρεις φορές από τις στάχτες της. Ανεξάρτητα από την οικονομική κρίση, τα δικά μας στοιχεία για την τελευταία πενταετία είναι θετικά. Η Σερβία δεν μπορεί να παράγει τόσα προϊόντα, όσα μας ζητούν από τη Ρωσία, το Καζακστάν και τη Λευκορωσία. Παράγετε λοιπόν εσείς (στη Σερβία) τα προϊόντα που φεύγουν για αυτές τις χώρες».

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη στο: Σερβικα Αγγλικα